Споразумом власти и опозиције предвиђа отварање „шалтера“ за изборне притужбе

152423_dijalog_f
Facebook

МИНИСТАРСТВО правде предложиће Републичком јавном тужиоцу да се у време избора отворе и воде посебне евиденције о кривичним делима против изборних права, наводе Вечерње новости.

Како то Вечерње новости преносе на свом порталу, ово би била једна од новина које су предвиђене у радној верзији документа о побољшању изборних услова, а који је за викенд предочен представницима дела опозиције (СРС, ДСС, ПОКС, Заветници, ДЈБ, Двери…), у оквиру дијалога о побољшању изборних услова, без страног посредовања.

То би у пракси значило да би током трајања изборног процеса, стално био отворен посебан „шалтер“ за примање притужби учесника изборне трке, које би се решавале по убрзаној процедури.У делу који се односи на поништавање гласања на бирачком месту по службеној дужности, наводи се да се оно може поништити ако се утврди да је број листића у кутији већи од броја људи који су гласали, или да се изјаснио неко ко није уписан у бирачки списак. Према плану, радни споразум, у који су „Новости“ имале увид, уз одређене измене и додатке, требало би да буде потписан следеће недеље.

У њему се, између осталог, наводи да ће бити основана радна група за контролу бирачког списка, где ће седети представници институција, али и опозиционих странака. Министарство државне управе ће их до 10. у текућем месецу обавештавати о променама које су настале у претходном, а сваки члан групе има право да тражи проверу података.

ИЗВОР : Вечерње новости

 

 

Loading