Кустоси Музеја жртава геноцида у Кучеву

IMG_20211015_100842_249
Facebook

На основу Протокола о сарадњи, који је потписан 6. августа текуће године између Музеја жртава геноцида и Библиотеке „Никола Сикимић Максим“ Кучево, ове две установе организовале су две веома успешне образовне активности: трибину за грађане и час за ученике Економско-трговинске и машинске школе Кучево.

Обе активности водили су кустоси Музеја жртава геноцида историчари г.Бојан Арбутина и г.Стефан Радојковић.

Трибина намењена грађанству на тему „Музеј жртава геноцида и афирмација културе сећања у Србији“ одржана је 14. октобра у скупштинској сали Општине Кучево. Гости су представили рад и активности Музеја жртава геноцида на пољу очувања културе сећања и разговарали са публиком о темама и дилемама које су од значаја за прошлост српског народа. Приказан је и трејлер за краткометражни документарно-играни филм Музеја посвећен страдањима грађана Крагујевца током октобра 1941. године. Филм под називом „Србија већа од страха – предавање о тишини професора Павловића“ имаће своју премијеру на другом програму Радио-телевизије Србије 21. октобра.

Градска библиотека је обогаћена за два вредна наслова у издању Музеја жртава геноцида – студије о страдањима српског народа у Краљеву и Крагујевцу у октобру 1941. године.

Сутрадан, 15 октобра, одржан је час под називом „Јасеновац – историја и сећање“ пред великим бројем ученика Економско-трговинске и машинске школе Кучево, у присуству директорке Јелене Живковић, дела колектива школе и Јоване Дишић,  директорке Бибилиотеке „Никола Сикимић Максим“ Кучево. Час се тицао геноцида над српским народом у Независној Држави Хрватској и начинима на које је послератно друштво истраживало и чувало сећање на жртве Јасеновца и других логора и стратишта НДХ током Другог светског рата.

Део часа је био посвећен разговору са ученицима и одговарању на њихова питања.

„Обе образовне активности су наишле на јако добар пријем код публике. Трибина је трајала скоро пуна два сата. Уводно излагање је било занимљиво и подстакло је публику да поставља питања. Школски час је био прилагођен узрасту и другачијег методолошког и педагошког приступа од оног на који смо навикли када су овакве теме у питању. Можемо рећи да је прва образовна посета кустоса Музеја жртава геноцида била нарочито успешна, али и да неће бити последња“, поручује Јована Дишић, директорка Библиотеке „Никола Сикимић Максим“ Кучево, која је почетком августа потписала Протокол о сарадњи са Дејаном Ристићем, директором Музеја жртава геноцида.

Loading