Заштита шљиве од монилије

Picture10
Facebook

Монилија или монилиоза шљиве, чији је проузроковач патогена гљива Monilinia laxa манифестује се као сушење цветова, грана и гранчица и некроза плодова шљиве и другог коштичавог воћа, у мањој мери. Представља економски најзначајнијег патогена који у случајевима изостанка или неправилне заштите, наноси огромне штете.

Треба напоменути да се заштита увек изводи превентивно, а не куративно, јер извођење заштите после остварене инфекције неће имати никаквог ефекта.

Инфекција се остварује преко цвета, приликом које гљива, кроз делове цвета доспева до петељке, а затим и гранчица, цветови и листови се суше, као и гранчице. Такође, може доспети у ткиво биљке преко повреда, а у плод на месту додира два плода. Симптоми су општа некроза, одумирање лишћа, палеж цветова, сушење гранчица и трулеж плодова. На зараженим младарима јављају се испрва овалне или елиптичне пеге, које се издужују, а кора испод њих пуца. Младари често буду прстенасто обухваћени па се на пресеку  јасно види  ткиво гранчице тамно и заражено, а део гранчице изнад прстена се суши.

Гљива презимљава у виду мумифицираних плодова на гранама или површини земље, или у виду мицелије у пукотинама заражених грана и гранчица. Превентивна заштита подразумева и сакупљање заражених плодова, лишћа и грана, њихово изношење и спаљивање ван воћњака.

Ова гљива је полициклични патоген, што значи да има више циклуса развоја у току вегетације, стога се заштита од монилије мора вршити у току целе вегетације.

Програм заштите од монилије:

  • I прскање – почетак цветања (отворено до 20% цветова) – Kubik plus
  • II – пуно цветање ( отворено 100% цветова) – Kubik plus
  • III – прецветавање (отпало више од 90% круничних листића) – Akord
  • IV – формиран плод – Akord
  • V – промена боје плода – Dional 500 SC
  • VI – 14 дана пред бербу – Dional 500 SC
  • VII – јесење прскање – Bakarni oksihlorid – 50

Произвођач наведених фунгицида јесте Галеника – Фитофармација.

 

Сарадник на прилогу дипл.инж. пољопривреде Катарина Делић

Loading