Пројекат „Озелени Све(с)т“ у ПУ „Лане“ Кучево

DSCN0160
Facebook

Представница неформалне групе Зелена Оаза из Кучева Марија Рајчић заједно са директорком вртића Биљаном Кецман и чланом Општинског већа задуженог за екологију Слободаном Стокићем , упознале су председника СО Кучево Бранка М. Кецмана ,његову заменицу Сању Вукојевћ и саветницу председника општине Виолету Велимировић  са развојем пројекта „Озелени Све(с)т“  који се спроводи у оквиру пројекта „Зелени инкубатор“, који спроводе Млади Истраживачи Србије, Београдска отворена школа и Инжењери заштите животне средине, уз финансијску подршку Европске Уније.

У оквиру пројекта у  оквиру објекта „Сунце“ изграђен је пластеник  у коме се примењују највиши стандарди производње еко и органске производње : први слој у лејама чине  чини агро фолија која спречава коров да никне из земље у леју, други свуна која има више функција као изолатор и спречава разне штеточине да уђу у леју.Постепеним разлагањем вуне се ослобађају и храњиве материје попут азота,калијума и фосфата. Трећи слој чини суво лишће и гранчице и ово је дренажни слој.Четврти слој је земља по којој  је  посут хумус .У објекту „Маслачак“ урађене су мини леје у којима ће деца садити зелену салату и млади лук током јесен.

Како су то навели организатори, пројекат се показао као идеалан  начин на који смо успели да повежемо децу и родитеље, грађане, Предшколску установу и представнике локалне самоуправе у један тим  спреман да уложи огромне напоре у спровођењу еко активности, толико неопходних у садашњем добу.

Loading