Позив заинтересованим да се пријаве за „Едукацију младих пчелара о методама добре пчеларске праксе“

677z381_Pcela
Facebook

У организацији надлежних општинских служби, у плану је да се младима,који желе да се баве пчеларством, омогући стицање неопходних знања потребних за обављање ове делатности. У том циљу, позивају се си заинтересовани да се пријаве.Пожељно је да овом курсу присуствије 15-20 пчелара почетника који би се на њему упознали са медоносном пчелом и начинима пчеларења како код нас тако и у свету. Поред теоријског знања они би на овом курсу стекли и завидна практична знања која би им омогућила да се могу самостално бавити пчеларством. Након завршетка едукације сви полазници би добили сертификат о успешно завршеном курсу, који би им донео пивилегије приликом конкурисања на општинским пројектима за доделу средстава и опреме. Поред пчелара почетника курсу могу присуствовати и остали пчпелари који желе да своје пчеларско знање прошире, усаврше или утврде.

Предавач:

Др Горан Јевтић, научни сарадник Института за крмно биље-Крушевац, члан редакције часописа „Српски пчелар“, аутор великог броја чланака у овом часопису, као што су: „Шта чека пчеларе у Јануару-Децембру“ током 2021. године, затим „Са пчелињака у Јануару-Децембру“ 2020. године, „Пчелиња паша по месецима 2018. и 2019. године“, „Писмо пчеларима …“ и др. Поред тога предавач је одржао око 200 научних и стручних предавања пчеларима у земљи и окружењу (Црна Гора, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина).

 

Теме:

 

  1. Медоносна пчела и пчелиње друштво – чланови пчелињег друштва, диференцијација чланова п. друштва, морфологија, анатомија, физиологија, активности медоносне пчеле (матица, пчеле радилице, трутови), пчелиње клубе (зима, лето)

 

  1. Пчелињак – избор места за пчеларење и места за пчелињак, типови кошница, прибор, опрема, типови пчелара (хобисти, допунско занимање, професионални пчелари)

 

  1. Радови у пчелињаку током године – радови у пролеће (преглед (летимичан, детаљни), чишћење подњача, стимулисање развија легла, проширивање гнезда, појачавање и уједначавање друштава), радови у току паше (пресељење на пашу, искоришћавање паше, проширивање медишта, одузимање и врцање меда), ројење друштава (природно, вештачко, нега ројева), припрема друштава за зиму (

– биљке раног пролећног развоја (дрвенасте, зељасте), воћна паша (коштичаво воће, јабучасто воће и дивље воћне врсте), главне медоносне врсте (багрем, липа, ливада, сунцокрет), биљке подржавајуће пчелиње паше (дрвенасте, жбунасте, зељасте), врсте за поправак пчелиње паше (воћне врсте, ратарске и индустријске детаљан јесењи преглед, стимулисање извођења зимских пчела, допуна залиха хране, заштита од болести и паразита, узимљавање друштава)

 

  1. Пчелиња паша врсте, лековите, парковске и самоникле зељасте и дрвенасте врсте).

 

  1. Пчелињи производи – мед, восак, поленов прах, прополис, матични млеч, матице, ројеви: (настанак, састав и особине, својства, употреба и потенцијална вредност, индикације и контраиндикације, добијање, чување, конзумирање-дозирање)

 

  1. Економика у пчеларству: Зашто да се једно газдинство бави пчеларством – користи од пчела (директне, индиректне), трошкови формирања и одржавања пчелињака, добит од пчела, трошкови повећања обима пчеларске производње, додатна добит.

 

  1. Практични рад на пчелињаку – приступ кошници, рад са пчелама, радови приликом ројења, одузимања и врцања меда, радови на узимљавању пчелињих друштава.

 

 

 

Loading