Председник Удружења педијатара: Пожељно да се вакцинишу млади од 12 до 18 година

DSCN1070
Facebook

Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Констатинидис апеловао је данас да се и млади од 12 до 18 година вакцинишу против корона вируса, указујући да делта сој много чешће погађа управо ту популацију.

Констатинидис за Танјуг каже да, с обзиром на стручно знање, Удружење препоручује у овом тренутку само Фајзерову вакцину, која је регистрована за узраст од 12 до 15 година.

„Једноставно није могуће препоручити вакцинацију неком другом вакцином осим оне која је одобрена и у Америци и Европи и коначно у нашој земљи“, навео је.

Како је појаснио, Удружење је раније дало званичну препоруку у сарадњи са Агенцијом за имунизацију која подразумева да се вакцинишу пре свега угрожена деца, односно деца која су у ризику да добију тешке облике ковида 19, а то су гојазни, шећераши, оболели од неких неуролошких или срчаних болести.

Међутим, актуелна епидемиолошка ситуација налаже, каже, да се упути апел да се вакцинишу и та деца, али и сва остала.

„Ово је тренутак да позовемо и кажемо да би било пожељно да се сви вакцинишу. Разлог је што се изменила епидемиолошка ситуација и што делта сој много чешће захвата популацију од 12 до 29 година, где је и група од 12 до 15, али и од 12 до 18“, навео је Констатинидис.

Према његовим речима, Удружење позива на вакцинацију управо због тога што се, како наводи, крива епидемије помера према тим старосним групама и зато што постоји измена у структури морбидитета

ИЗВОР : ТОП ПРЕС, ТАНЈУГ

 696 total views,  2 views today