Tурија у пројекту SALL / TURIJALAB

20210607_134136
Facebook

ОШ „Вељко Дугошевић“ Турија једна је од две  школе из Србије учеснице пројекта SALL – ШКОЛА КАО ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА . Пројекат SALL је финансиран из програма Европске Уније за истраживање и иновације  HORIZONT 2020 у оквиру споразума о гранту  бр. 871794.  У сарадњи са Центром за промоцију наука из Београда одржано је више састанака и међународних конференција на којима су учествовале школе из Европе и Израела.  Поред пројектног тима школе у пројекат су укључени и партнери из локалне заједнице :  Виолата Велимировић, саветница за образовање председника општине, Мирко Петровић, председник удружења „Ентузијасти“, Гордана Миленковић, представник канцеларије за ЛЕР, Филип Илић, ИТ стручњак, и др Саша Дражиловић, испред Завода за јавно здравље Пожаревац.

Школа је осмислила иновативан пројекат који је представљен међународним партнерима. Пројекат се реализује у више фаза са циљем да унапреди  производњу хране на локалном нивоу, која би се затим користила у исхрани. У првој фази пројекта ученици  прикупљају податке од мештана о начину узгоја поврћа и  анализирају их. Следећа фаза је израда  софтвера који ће бити прототип пројекта. Софтвер ће бити постављен онлајн и  моћи ће да му приступе  сви заинтересовани. Софтвер, на основу прикупљених података и  вишегодишњих података о климатским променама,  предлаже корисницима оптималне услове садње и узгоја одабране  биљне културе.  Током пројекта континуирано  ће се вршити  прикупљање органског отпада  у циљу прављења компоста. Компост ће се користити у  поселедњој фази када ће се направити „паметна“ башта, која подразумева гајење  одређене  врсте поврћа у контролисаним условима уз помоћ вештачке интелигенције.

          Велику подршку школи  у осмишљавању пројекта  прижиле су Јелена Јоксимовић, координатор пројекта за Србију, и Данијела Вучићевић из Центра за промоцију науке.

Ученици ће учешћем у пројекту стећи нове вештине и знања кроз СТЕМ  начин учења повезаће знање из више области  како би се што боље припремили за оно  што их чека  после школовања. На овакав начин развијају се радозналост,  технички и критички  начин мишљења код ученика па они стичу и негују љубав према науци.

Уколико је неко заинтересован да помогне пројекат, може попунити  онлајн анкету   о узгоју поврћа на  линку  https://forms.office.com/r/2mJnyMHW7C  .

 

Loading