Почело пријављивање за подситацај за мала пољопривредна газдинства и предузећа – максимални износ за домаћинства је 25 а за предузећа 200 хиљада евра

ZETVA-SUNCIKRERTA-NA-IMANJU-ZORANA-JOVANOVICA-IZ-RQBROVA-7
Facebook

За мала пољопривредна газдинства, али и за предузећа која се баве пољопривредном делатношћу, почела је пријава за новчане подстицаје које даје држава у сарадњи са Светском банком. Максимални износ који једно газдинство бесповратно може да добије је 25.000 евра, а фирме 200.000 евра.

Пројекат, са укупним буџетом од 38 милиона долара, трајаће три године.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да је прва пријава на конкурс, који је отворен до 4. јуна, стигла јуче, као и да може да конкурише свако газдинство.

Јавни позив намењен је воћарима, повртарима, виноградарима и одгајивачима цвећа, додао је Недимовић.

Најавио је и да ће имати још два таква позива, па ће један бити намењен за сточаре, а после тога и за ратаре, чиме ће бити обухваћене све произвођачке групе.

Истакао је да је важно што се по овом конкурсу новац добија унапред, 50 одсто гранта, 40 одсто је кредитна подршка, док 10 одсто мора пољопривредник сам да обезбеди. Додао је да је 14 банака укључено у тај систем.

Уколико буде више пријава приступиће се рангирању, а предност ће имати млади пољопривредници и из источне и јужне Србије, односно неразвијена подручја.

Што се тиче набавке трактора истакао је да је велико интересовање, посебно у Прибоју и Пријепољу и да је већ 120 профактура издало једно предузеће.

Додаје да би се купио трактор или било шта од механизације, најмања вредност мора бити 20.000 евра с укљученим ПДВ-ом.

„Ако трактор кошта 20.000 евра с ПДВ-ом, 50 одсто добијете бесповратно, конкуришете код Управе за аграрна плаћања, ако добијете решење од Управе, онда идете код пословних банака да би сте обезбедили кредит од 40 одсто, то је у конкретном случају 8.000 евра и 2.000 евра морате обезбедити сами“, објаснио је Недимовић.

Напоменуо је и да, када је реч о трактору, власник га не може отуђити пет година.

Извор : Танјуг, Паланка данас

 1,562 total views,  2 views today