ПОТПИСАН ПРВИ УГОВОР О ДОДЕЛИ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА У ОКВИРУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ КУЧЕВО ЗА 2021. ГОДИНУ

DSCN1303
Facebook

У Свечаној сали Скупштине општине Кучево, данас су ( 20. април ) председник општине др Иван Рајичић и Данијела Тасић Стојковић ( предузетник занатско трговинска радња МД – Пекара МД )  потписали  Уговор о додели подстицајних средстава у оквиру реализације програма Локалног економског развоја Општине Кучево за 2021. годину под називом: Привлачење инвеститора. Вредност Уговора је  5,83 милиона динара и омогућиће запошљавање 10 нових радника на неодређено време . О значају потписаног Уговора из локалне самоуправе кажу :

Поред проналажења начина да се заштити здравље становништва и сачувају животи, што је први и најважнији циљ који се успешно спроводи са усмерењима и радом на нивоу целе Републике Србије, пандемија корона вируса поставила је пред јединице локалних самоуправа  још један изазов – покушати свим расположивим средствима да се избегне драматичан пад локалне привредне активности, раст незапослености и панично реаговање актера на финансијском тржишту, као последице прекида ланца снабдевања и производње, и драстично смањене потражње у многим секторима. 

У циљу очувања радних места, отварања нових радних места, континуитета пословања и ликвидности компанија, али и подршке  локалној заједници и појединцима, те је општина Кучево усвојила пакет мера кроз Програм локалног економског развоја за 2021.годину за ову годину ово нам је једногодишњи програм док сваки наредни, у складу са законским одредбама биће на три године као шема државне помоћи. За 2021. годину определили смо 20 милиона из локалног буџета за регионалну инвестициону меру, а наредни Програми биће планирани и буџетирани у складу са програсмким буџетом.

Приликом израде Програма локалног економског развоја имали смо, свако од нас из локалне власти појединачно, отворену размену мишљења локалног руководства и представника привредних субјеката који су имали вољу и потребу за локалним подстицајима. Оно што је веома важно јесте да смо чули глас привреде, оно што њих тишти у њиховом пословању, шта су проблеми, где ми можемо као локална власт да помогнемо , у ко смеру можемо да утичемо на побољшање њихових услова рада, очување радних места и отварање нових радних места, као и да кроз даљи раст и развој активирамо све добављаче у ланцу вредности.

 Кроз овај први Уговор о додели подстицајних средстава  подржали смо Пекару МД са опремом која је пласирана у проширење производних капацитета, али на већ постојећи број радника упошљавање додатних 10 лица који је по Пословном плану Пекаре МД планиран до маја наредне године.

Оно што је јако важно да  се напомене јесте да су привредни субјекти у обавези да  запосле лица искључиво са територије општине Кучево.

На основу претходних месеци када смо припремали овај програм, анализирали привреду, разговарали…као руководство општине Кучево схватили смо да су две најважније ствари које привредници очекују од општине јесу мере и програми за развој МСП (малих и средњих предузеца) који су регистровани на територији општине и да имају специјализовано одељење/канцеларију за подршку привреди које ће свакако израђивати ове Програме, пратити , извештавати и нас и јавност о резултатима и управо као такви дати пуну подршку развоју општине Кучево ка стварању одрживих услова пословања и повећању запослености.

Loading