Зиђин копер Србија саопштила : „…елиминисаћемо и најмањи утицај на квалитет воде у реци Пек“

IMG_2040
Facebook

Кинеска компанија Зиђин копер Србија саопштила је да ће елиминисати и најмањи утицај на квалитет воде у реци Пек као што захтева инспекцијски тим који је раније обишао фабрику. Како даље наводе у свом  обраћању јавности  до 16. априла очистили су све постојеће таложнике за прихват атмосферских вода да би повећали ефикасност пречишћавања вода из мајданпечког „Јужног ревира“ и тамошњег постројења за дробљење руде.

„Један ултразвучни мерач протока воде инсталиран је за мерење количине воде која се испушта у реку, а други ће бити постављен најкасније 20. априла“, казали су из Зиђин копера Србија.

Како преносе Бета и Данас  очистили су и корито реке Мали Пек од муља који се таложио деценијама.

„Два нова таложника за пречишћавање отпадних вода су завршена, а изградња трећег је у току и биће готова до краја априла“, казали су.

Они су подсетили да им је средином марта наложено да до краја априла очисте постојеће канале и таложнике за прихват атмосферских вода и изграде нове за механичко пречишћавање отпадних вода у којима ће се, поред атмосферских, пречишћавати и воде из перионице тешких возила.

„Наложено је, а досад и учињено, да се и корито реке Мали Пек, у делу који није у рудничкој зони, очисти од материјала који се деценијама таложио и да се и на тој локацији изграде таложници“, наводе.

И последњи задатак који је огранак компаније у Мајданпеку добио, јесте редовно испитивање и водјење дневника о квалитету отпадних вода пре и након механичког пречишћавања.

Навели су да је и помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић потврдио 14. априла, да су три инспектора на основу представки градјана „синхронизованим деловањем утврдили евентуални утицај на загадјење реке“ које су изазвали Зидјин Копер, али и други потенцијални загађивачи.

Рударски, водопривредни и инспектор заштите животне средине, како је појаснио Милијановић, заједничким надзором и акцијом утврдили су да замућење реке Пек почиње у делу где се атмосферска канализација улива у њену притоку, у реку Мали Пек.

„Како би смањила утицај на квалитет воде у реци Велики Пек, компанија је уложила знатна средства и напор да инсталира нове пумпе и цевоводе за рециклажу свих отпадних вода из филтраже и њихов повратак у флотацију. Посао ће бити завршен до краја априла и тада се отпадне воде из филтраже неће испуштати у реку Велики Пек“, стоји у саопштењу кинеске компаније.

Они су навели и да је у току израда и новог пројекта пречишћавања рудничких отпадних вода у Руднику бакра Мајданпек.

„Компанија ће нови пројекат реализовати када за њега добије одобрење надлежних српских институција“, казали су.

Извир : еБ, Данас

Loading