Последњи БиблиоСалон у овој сезони

171527513_132908705454830_4454381475713855499_n
Facebook

У  Библиотеци „Никола Сикимић Максим“ Кучево одржан је седми по реду БиблиоСалон под називом „Зарасла бутна кост“. Гост је био Филип Грбић, писац и филозоф.

Необично име БиблиоСалона није потекло ни из књижевности, ни из филозофије, већ из антропологије. Наиме, када je Маргарет Мид неко од њених студената питаo шта је најранији знак цивилизације, очекујући да ће одговор бити нешто попут глинене посуде, обрађеног камена или оружја, она је одговорила: „Зарасла бутна кост“. Објаснила је да код животиња у дивљини овај прелом значи врло брзу смрт – и кост не стиже да зарасте. Ако је бутна кост код човека зарасла, то значи да је имао ко да брине о њему.

Према томе, почетак саосећања био би и почетак цивилизације. Почевши од ове, по речима нашег госта, сентименталне и мало вероватне хипотезе, разговор се кретао од праисторије ка савременом добу, снажно претресајући идеје јудеохришћанства и западноевропске филозофије, као и наслеђе западноевропске културе.

Уз опаске о „инжењерингу емпатије“ у савременом друштву, а који се обилато прелио и на савремену књижевност, разговор се дотакао и класика светске књижевности. Иако смо навикли да разговори у оквиру БиблиоСалона не дају коначне одговоре, као што их, уосталом, не дају ни филозофија ни врхунска уметност, овога се може донети један закључак, а кроз речи Достојевског: „Саосећање је главни закон људског постојања.“

Овим речима Библиотека закључује и прву сезону БиблиоСалона. Наставак емитовања догађаја у овој форми може се очекивати у септембру, а до се могу пратити остале бројне активности на сајту и профилима друштвених мрежа.

Филип Грбић (1984) рођен је у Београду, где је завршио студије филозофије на Филозофском факултету. Ради као професор филозофије у истом граду. За први роман „Руминације о предстојећој катастрофи“ награђен је Наградом „Милош Црњански“ (2017), а за други роман „Прелест“ освојио је Награду „Бранко Ћопић“ (2018). Члан је Удружења књижевних преводилаца Србије.

 

 

Loading