Први април- дан шале

prvi-april
Facebook

Дан шале се у многим земљама обележава 1. априла. Тог дана људи једни другима праве безопасне смицалице и објављују лажне новости, с циљем да их доведу у смешан положај. Направљена шала је првоаприлска шала, а онај који прави смицалицу у тренутку објављивања смицалице узвикује Априли-ли. У неким земљама, као у Уједињеном КраљевствуАустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи послије подне назива се априлском будалом (енглески April Fool). У многим другим земљама смицалице се праве током целог дана.

Најранија повезаност између датума 1. априла и прављења смицалица јавља се у Чосеровим Кантерберијским причама из 1392. године.

По једној верзији тумачења, 1. април као Дан шале настао је када је у 16. веку померен дан Нове године са 25. марта на 1. јануар. До тада се у многим европским градовима Нова година обележавала 25. марта, а славље је трајало седам дана, односно до 1. априла. Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале са онима који су и даље славили до 1. априла.

У 18. јеку се за овај дан сматрало да води порекло још од библијске личности Ноја. Према чланку из једних енглеских новина објављеном 1789. године, тог датума је Ноје први пут послао голубицу, прерано.

Шала које су се одвијале 1. априла имамо и у  древном Рима. Сматра се да су Римљани и Келти празновали фестивал шала у време пролећне равнодневнице која се догађа близу Дана шале.

Најчешћи вид првоаприлских шала су практичне шале – заменити шећер са сољу у првој јутарњој кафи или навити часовник сат времена раније или касније како би неко закаснио или дошао много раније… Неке првоаприлске шале су кратке, а неке умеју да се растегну скоро до поноћи, када се “жртва” најчешће увери да је била предмет шале.

 

Успешна првоаприлска шала је она након које се сви смеју, а највише особа која је била “жртва” исте.

 

Најпознатије шале :

  • Берба шпагетаПанорама, телевизијска емисија на Би-Би-Сију1957. године је објавила познату првоаприлску шалу о томе како Швајцарциврше бербу шпагета са дрвета. Прилог је говорио о томе како је коначно искорењен напасник шпагетни жижак. Велики број гледалаца се јављао уредништву како би сазнали за могућности да сами узгајају своје шпагете.
  • Хамбургери за леворуке: 1998. године Бургер Кинг је у САД објавио рекламу о хамбургерима за леворуке, који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

 

ИЗВОР: Википедија, Под Пржар Прес

ФОТО :Info.ks.net

Loading