Сећате ли се радних акција ?

11_-_ORB_BrRATSTVO-JEDINSTVO_na_akciji_u_Bosanskom_Brodu
Facebook

Данас је 1. април – Дан радних акција у некадашњој СФРЈ. Аутор не сумња да ће великом броју бака и дека 8 добро и мама и тата) срце закуцати брже  када се сете шта је било и како је било док је ОРБ ( омладинска радна бригада) „Вељко Дугошевић“ из Кучева широм ондашње државе радила и градила на ауто-путу, у Кутини, Сарајеву, Книну, Трговишту… па прве љубави ( било је и оних које су касније завршиле браком !), па  незаборавни догађаји са сваке појединачно… некад било…

Када се из данашње перспективе говори о омладинским радним акцијама  увек се истиче да су настале још у току  Другог светског рата а да су након њењговог завршетка имале су за циљ да обнове и изграде привреду, инфраструктуру, научне, спортске, културне и забавне објекте у сиромашној и порушеној земљи. Многобројни омладинци градили су аутопутеве, пруге, фабрике, чак и читаве градове. Највеће радне акције дешавале су се у периоду од 1946. до 1952. године. Скупштина Југославије је 1946. године донела одлуку о проглашењу 1. априла за Дан омладинских радних акција.

Кроз акције је прошло више од два милиона људи, изграђене су пруге, путеви и многобројни велики објекти. А цео данашњи Нови Београд подигнут је захваљујући омладинцима.У првим послератним годинама, у многим подручјима Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Далмације, Лике, Македоније и Словеније, даноноћно, одјекивале су експлозије на бројним радним поприштима.
Међу првим омладинским пругама у Србији изграђена је и пруга Кучево – Бродице, у Хомољу, дуга 16 километара, изграђена 1948. године, учешћем око 80 бригада, са укупно 10.989 омладинаца и омладинки, који су на њој, као највеће препреке, прокопали тунеле „Нересница“ (402 м) и „Превелац“ (300 м).

Последња Савезна радна акција одржана је у Бањалуци 1990. године.

ИЗВОР Википедија, МАГНУМ,

фото : ХХZ

Loading