Анализе показале присуство тешких метала у Пеку – одржана хитна седница Штаба за ванредне ситуације општине Кучево

IMG_20210317_115918
Facebook

Завод за јавно здравље из Пожаревца, као једна од две референтне лаборатије, доставила је у поподневним часовима  јуче ( уторак,16. март) извештај узорковане воде из реке Пек. Пристигли резултати показали су да се поједине вредности тешких метала увећане  и по више пута, пре свега  бакра ( референтна  вредност 500 измерена 960), мангана (референтна 300 измерена 3300),гвожђа ( референтна 1000 измерено 12 600) и сулфата ( 200 измерено 369).

Због тога је командант Штаба за ванредне ситуације општине Кучево, др Иван Рајичић, заказао хитну седницу овог тела на којој је, након исцрпне анализе, донето више наредби, закључака и препорука.

Пре свега да се јавност одмах извести о резултатима анализа. Затим, да се од Завода за јавно здравље из Пожаревца тражи додатно појашњење о штетности утврђене загађанести, како за људе, тако и за биљни и животњски свет. Такође, да се уради и анализа земљишта у сливу реке као и рибе у њој. Док не стигну појашњења  ПРЕПОРУКА је свим грађанима да је да не пецају, да не користе воду из Пека за заливање башта  или напајање стоке, да не ваде шљунак из и  око корита  реке.

Формиран је и ИНФО ЦЕНТАР ( 012 852 103), и сви становници , који имају бунаре у сливу реке ( 50-100 метара ) могу се обратити да им локална самоуправа помогне да се ураде анализе истих. Штаб је донео одлуку и да се оформи Стручно-оперативни тим који ће се  свакодневно бавити свим питањима везаним за овај проблем.

 

ЈКП „Кучево“ ће од сада морати вршити анализу пијаће воде са водоизворишта „Млака“ сваких 10 дана.  Такође, упутиће се захтев ЈП „Србијаводама“ да спречи вађење шљунка из Пека у рејону водоизворишта „Млака“ (као што је познато, водоток Пека је у надлежности ЈП „Србија вода“ и надлежних државних органа ( министарстава) и локална самоуправа нема ингеренција над њим).

Штаб је донео и закључак да се тражи ХИТАН пријем у Министарству заштите животне средине, како би се нешто предузело за решавање овог проблема.

 

Loading