Данас су МАРТОВСКЕ ИДЕ

Martovske+ide
Facebook

Да ли сте чули за “Мартовске иде” и да ли знате шта тај термин означава?

Римљани нису дане у месецу бројали редом већ су их одређивали према појави младог месеца. Први дан у месецу је називан “календе”, а дани када је месец пун “иде”. У пракси, то је био сваки 15. у месецу за март, мај, јул и октобар, а 13. за све остале месеце у римском календару.

Цезарове иде
Ипак, израз “мартовске иде” добио је негативну конотацију по којој се и данас памти тек након што је 15. марта 44. године пре нове ере у Риму убијен цар и војсковођа, Гај Јулије Цезар.

Према Плутарху, пре самог атентата Цезар је од неког видовњака био упозорен да му прети опасност на Мартовске иде, али је то упозорење занемарио. На путу ка Помпејевом театару где ће бити убијен Цезар је, према причи, срео истог мудраца.

– Видиш, Мартовске иде су дошле – подругљиво је добацио Цезар старцу.

– Да, дошле су, али још нису прошле – одговорио му је видовњак.

Сусрет је драматизовао Вилијам Шекспир у својој драми “Јулије Цезар”, одакле потиче и изрека која се одржала до данашњих дана – “Чувај се Мартовских ида!”

Отада израз “Мартовске иде” служи да опише опасност или невољу која прети и која ће се догодити у точно одређеном тренутку.

Кобне “иде”
Случајно или не, тек “мартовске иде” показале су се кобним много пута током забележене историје. На тај дан 1536. султан Сулејман Величанствени је убио свог великог везира и најбољег пријатеља Ибрахим-паше.

Затим, 1917. године баш на данашњи дан је абдицирао Никола ИИ Романов, последњи руски цар, а 1939. Хитлерови нацисти су окупирали Чешку, Словачку и Моравску.

Због тога многи сматрају да најстрашнији дан није ни петак 13. ни  девети уторак после Божића, већ баш данашњи дан – 15. март!

ИЗВОР И ФОТО : ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК

Loading