На иницијативу локалне самоуправе РТС снимио прилог о Пеку ( ВИДЕО)

Photo0282
Facebook

РТС је, на иницијативу наше локалне самоуправе, снимио прилог о Пеку који је емитован данас 8 среда 10. март) у оквиру емисије „Ово је Србија“. На свом порталу објавио је прилог

 

                                  „Пек променио боју – има ли у реци злата и нечега чега не би смело да буде „

 Река Пек је последњих недеља замућена што је узнемирило житеље општина у њеном сливу, пре свега Кучева. Општинске власти кажу да на промену боје воде утиче рудник бакра у Мајданпеку и затражиле су анализу воде у реци.На месту где се Кучајнска река улива у Пек вода у планинској речици је чиста и бистра, а она у Пеку је замућена, а боја јој варира од црвенкасте до сиве. Необична промена њихове реке узнемирила је житеље Кучева.

У приобаљу Пека је и водоизвориште „Млака“ из кога се Кучево снабдева пијаћом водом. Вода не долази из реке, већ из бунара и исправна је за пиће, што потврђује и извештај пожаревачког Завода за јавно здравље.

„Грађани Кучева могу да буду мирни што се тога тиче и да имају поверење у комунално предузеће. И у случају када би била вода неисправна прво би били обавештени и са упутствима шта даље. Уосталом, и Завод за јавно здравље по службеној дужности обавештава и комунално предузеће и републичког санитарног инспектора да изађе на терен у случају да вода није добра“, поручује Радиша Бранковић, руководилац на водоизворишту „Млака“ ЈКП Кучево.

Узрок промене боје Пека је узводно, у општини Мајданпек, кажу у Кучеву. Воде које се сливају преко јаловишта рудника бакра кинеске компаније „Зиђин“ стижу у Мали, а одатле у Велики Пек.

„С тим у вези покренућемо на овом састанку иницијативу да се у две независне референтне лабораторије уради упоредна анализа хемијског састава воде, како бисмо тачно знали о чему се ради и како би смо могли пред грађане општине да изађемо и да објаснимо шта је конкретан састав који се налази у реци Пек“, каже др Иван Рајчић, председник општине Кучево.

У Браничевском округу Пек протиче кроз три општине – Кучево, Голубац и Велико Градиште. На састанку одржаном у Кучеву њихови представници одлучили су да у одбрани своје реке заједнички наступају.

„То је свакако контрола воде, редовни мониторинг и све што је потребно да вратимо лепоту реке Пек какву је сви памтимо“, наводи Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште.

Ово није први пут да Пек промени боју и да се њиме ваља нека врста муља. Последњи пут се то десило 2017. године. Да ли оваква замућења остављају последице по живи свет у реци и да ли у Пеку, осим злата, има и нечег чега не би смело да буде, требало би да покажу анализе.

 

 

Loading