У току је двонедељна кампања Агенције за безбедност саобраћаја и Министарства унутрашњих послова „Вежи појас, не прекидај живот“

Nedelja-bezbednosti-na-putevima_3
Facebook

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Србије покренула заједничку кампању са циљем повећања употреба сигурносног појаса и дечијих ауто- седишта. Тим поводом, директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић истакао је да је од изума аутомобила сигурносни појас средство које је спасило највише живота и да 75 одсто страдалих у саобраћајним незгодама приликом испадања из возила нису били везани. Указавши на све ситуације у којима сигурносни појас може спасити живот, Пешић је рекао да је он основни систем заштите, а да су сва остала средства додатни системи и да, уколико се појас не користи, сви остали системи или немају ефекта или ће имати негативне последице. Подсетио је да Агенција за безбедност саобраћаја од 2013. године спроводи истраживања о употреби појаса и додао да је те 2013, 68 одсто возача користило сигурносни појас на предњем седишту, а да је данас тај број повећан на 84 одсто. Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је данас на грађане да поштују саобраћајне прописе и везују појас истакавши да је свака смрт страшна, а посебно она која је могла да буде спречена или избегнута и нагласио да је безбедност у саобраћају одговорност и брига сваког од нас.

Према његовим речима, већина смртних исхода у саобраћајним незгодама могла је бити избегнута једноставним везивањем појаса и поштовањем саобраћајних прописа.

„Министарство унутрашњих послова заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја учиниће све да сви ми разумемо колико је безбедност у саобраћају наша брига. Не брига државе, полиције, Агенције за безбедност саобраћаја, већ наша брига као људи који учествујемо у саобраћају и који имају одговорност за децу коју не вежу на задњем седишту или их не ставе у заштитно седиште“, навео је министар полиције.

ИЗВОР : Агенција за безбедност саобраћаја

Loading