Ускоро нове е-услуге на располагању грађанима

uprava-540x297
Facebook

Директор Канцеларије за ИТ и државну управу Михаило Јовановић изјавио је данас да су следеће електронске услуге које ће заживети бити упис ђака у средњу школу, подизање кредита, али и праћење школовања свих ђака кроз јединствени информациони систем просвете.

На представљању препорука из „Сиве књиге 2021“ НАЛЕД-а, Јовановић је казао да је данас могуће развијати такве електронске услуге јер су у последње три до четири године донети одређени закони, али и унапређена инфраструктура за развој електронске управе.

Навео је да су међу електронским услугама које су покренуте у последњих неколико година е-беба, е-катастар, е-рецепт и додао да је циљ електронске управе да скрати време чекања грађана на шалтерима.

Поред тога, циљ је и да запослени на шалтеру све потребе грађана ураде користећи електронске системе.

„Поглед у будућност назвао бих тоталном електронском управом и новом генерацијом електронске управе. Сада када имамо законе и инфраструктуру имамо и могућност да додатно развијамо услуге које ће бити доступне путем интернета“, рекао је Јовановић.

Говорећи о електронским услугама које ће у наредном периоду бити покренуте, Јовановић је навео да је једна од њих електронски упис у средњу школу.

Јовановић каже да ће тај систем омогућити да родитељи од изражавања жеља до уписа неће морати да долазе у школу, већ ће то све моћи да заврше електронски.

Истакао је да ће тај систем заживети већ ове године.

У плану је, додаје Јовановић, и да се привреди и банкама ставе на располагању подаци јавне управе како би грађани могли да подигну кредит без одласка на шалтер.

Трећа електронска услуга која је у плану, наводи Јовановић, јесте да и страни држављани буду у могућности да користе предности наше е-управе и да и они постану е-грађани.

Ускоро се, истиче Јовановић, очекује и пуштање у рад јединственог информационог система просвете на којем се, каже, ради две године.

Тај систем пратио би школовање и успешност ђака од вртића до универзитета.

За неколико недеља, каже Јовановић, биће пуштена у рад услуга еПлаћање.

Извор и ФОТО :ТАНЈУГ, ПАЛАНКА ДАНАС

Loading