Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови патријарх СПЦ

mitropolit-porfirije
Facebook

Митрополит загребачко љубљански Порфирије (Перић) данас је изабран за 46. наследника на трону Светог Саве, када је његово име из јеванђеља извукао монах Матеј, а преостала два кандидата која су добила подршку 36 чланова Сабора били су и владика бачки Иринеј и бањалучки Јефрем.

Његов избор огласила су и звона са Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду.Владика Порфирије рођен је 1961. године у Бечеју, а на крштењу је добио име Првослав.

Основну школу завршио је у Чуругу, а Гимназију у Новом Саду.

Замонашио га је актуелни владика бачки, а тада јеромонах Иринеј (Буловић), у манастиру Високи Дечани, 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је тада епископ рашко-призренски, а касније патријарх Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

Постдипломске студије завршио је у Атини, а потом долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

„Монах сам постао јер сам у Цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Немац – он је љубав, а Црква није на овом свету да бисмо ми били бољи људи, или да би се бавила социјалном правдом – она постоји јер нема човека који се не пита о смислу својег постојања“, рекао је Порфирије једном приликом објашњавајући зашто је постао монах.

Докторирао је 2004. на Богословском факултету у Атини, а на катедри Пастирске психологије београдскког Богословског факултета наследио је чувеног психијатра и академика др Владету Јеротића.

Своје стручне богословске радове је објављивао у часописима у земљи и у свету.

„Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница. Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, а његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима“, пише, између осталог, у његовој званичној биографији.

Од јула 2014. митрополит је загребачко-љубљански. Тада је поручио да на нову дужност одлази „с радошћу, без предрасуда и отвореног срца у односу на све грађане Хрватске и Словеније“.

„Поздрављам све католике, протестанте, све хришћане, браћу других вероисповести, поздрављам и атеисте и агностике. Увек ћу искрено бити спреман за дијалог са свим људима, а дијалог, праштање и помирење биће начела која ћу настојати да примењујем у пракси“, рекао је тада Порфирије.

ИЗВОР РТВ

ФОТО РТВ

Loading