РЕСТАУРАЦИЈА ПАРОХИЈСКОГ ДОМА ПОКРАЈ ЦРКВЕ У ТУРИЈИ

facebook_1555794153710
Facebook

С благословом надлежног владике, епископа браничевског Г.Г. др Игнатија (Мидића), али и уз сагласност регионалног Завода за заштиту споменика културе из Смедерева, Црквена општина и парохија у Турији решила да уђе у дугоочекивани историјски пројекат комплетног реновирања здања старог Парохијског дома.

Најпре је прикупљен прилог од верника из парохије и уз помоћ општине Кучево од пре две године (200.000 динара) купљен материјал за нову грађу, те је  кров прекривен новим црепом, захваљујући г-дину Андреји Перићу и његовој фирми „Двојка Д.О.О.“ из Кучева који су потпуно бесплатно и са задовољством извели овај велики посао крајем минуле године.

Нови ПВЦ прозори и улазна врата су постављени уз помоћ вредних људи фирме „Шампион“ из Сене. На овај начин се ових дана радосно ушло у посао. Верници и парохијани се труде да изведу већину радова око електричне инсталације и других послова. Саша Миленковић и његова фирма „Мини багер“ из овог села је већ донирао песак и извео велике радове око самог дома. Такође, један наш земљак и верник који живи и ради у Београду, послао је извесну помоћ у грађевинском материјалу за унутрашње радове. Пошто су искоришћени први лепи овогодишњи сунчани дани и очистивши део порте иза куће, почели су радови на потпорном зиду. Сада се сакупља новац да би се платили мајстори који ће ових недеља малтерисати кућу и изводити планиране унутрашње и спољашње радове. Исто тако, планира се овог пролећа проширење спољашњег простора трема одн. терасе, а касније да се мало уреди и постојећа кухиња и тоалет.

Идеја је да се од некадашње старе цркве и већег дела Парохијског дома направи сала коју ће народ моћи да користи за разне прилике са већ постојећом кухињом, купатилом и канцеларијом одн. библиотеком црквене општине.

„Верујем у Бога и добре људе да ћемо ово урадити и завршити уз помоћ свих нас који волимо своју Цркву и желимо да нас наши млађи памте, а Бог да нам то урачуна у љубав и праведност. Зато ми је посебно драго што се људи сами јављају те веома лепо и из све душе помажу. Стога је Црква и више него захвална свакоме ко се одлучи да донира нешто од сопственог труда и рада, за своју црквену заједницу, а за здравље и спасење породице и потомства, али и за покој свих наших до сада преминулих предака који су себе уложили и уградили у ову светињу.

Овај позив превасходно упућујемо верницима, парохијанима из Турије, Каоне, Ракове Баре, Сене, Љешнице и Кучева, земљацима изван завичаја и домовине, али и свима људима добре воље. Добродошао је свако ко може,уме и жели да помогне,било радом или прилогом“ – истиче председник Црквене општине и парох туријски.

Црквена општина је и ове године, заједно са осталим црквеним општинама са територије општине Кучево, конкурисала на општински конкурс за новчана средства која се издвајају за традиционалне Цркве и верске заједнице.

Loading