Данас је Нaционални дан без дувaнског дима

poster-svaka-cigareta-smeta-670x446
Facebook

Сваког 31. јануара се обележава Национални дан без дуванског дима, дан када је битно скренути пажњу на штетност дуванског дима и производа дуванске индустрије. Али и дан када је битно подсетити да је то проблем о коме је потребно причати сваки дан, а не само једном годишње.
Дувански дим директно штетно утиче на здравље особе која конзумира дуванске производе и пасивно штетно утиче на здравље особа које проводе време у близини особе која конзумира цигарете.
Сваке године дувански дим убије око 8 милиона људи, од чега је око 1 милион пасивних пушача – људи који су били изложени дуванском диму.
У Србији сваке године око 15,000 људи превремено умре због конзумирања дуванских производа.
По подацима из 2017. године више од 80% ученика који пуше цигарете успевају да их купују у продавницама упркос томе што је забрањена продаја цигарета малолетним лицима.
Више од 60% младих је изложено дуванском диму на затвореним јавним местима.
По последњим истраживањима чак сваки трећи ученик првог разреда средњих школа је бар једном пробао цигарете…

То су чињенице.

А како те чињенице не би биле још једна ствар на коју ћемо већ сутра заборавити, потребно је сваки дан разговарати о овом проблему.

Потребно је едуковати децу од најранијег детињства и представити им дуванске производе онаквим какви заправо и јесу.
Потребно је радити на томе да се рекламирање и продаја дуванских производа ограниче, као и конзумација на јавним местима.
Потребно је причати о различитости дуванских производа, јер из године у годину се појављују нови производи замаскирани у лепа и миришљава паковања, који су наводно мање штетни и бољи од цигарета. А суштински су подједнако штетни и доносе лоше последице.
Потребно је захтевати да места на којима бораве деца буду места без дуванског дима.

ИЗВОР : КРУГ ЗДРАВЉА

ФОТО : ЗЗЈ Панчево

Loading