1. децембра 1918. године проглашено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца

600450_aleksandarkaradjordj_908624725
Facebook

На данашњи дан, 1918. године, проглашена је прва заједничка држава Јужних Словена :Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

Заузимала је територију данашњих држава Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, и највећи део данашње Хрватске и Словеније. На северозападу се граничина с Италијом и Аустријом, на северу с Мађарском и Румунијом, на истоку с Бугарском, на југу с Грчком и Албанијом, а на западу је излазила на Јадранско море.

По завршетку Првог светског рата створили су се услови за стварање државе која би окупила Јужне Словене који су живели на подручју Србије, Црне Горе и словенских делова Аустроугарске. Краљевина Србија је на почетку Првог светског рата за своје ратне циљеве поставила уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, доношењем Нишке декларације 7. децембра 1914. године.

Убрзо је уследило формирање Југословенског одбора у Лондону 1915. године и Црногорског одбора за народно уједињење 1917. године. Конкретни преговори о уређењу будуће државе вођени су непосредно у два наврата – на Крфу 1917. године када је донета Крфска декларација и у Женеви 1918. године када је потписан Женевски споразум.

Након рата, под вођством Југословенског одбора у Загребу је формирана Држава Словенаца, Хрвата и Срба, док су истовремено црногорски делегати на спорној Подгоричкој скупштини донели одлуку о присаједињењу Црне Горе Србији. При том, и делегати Велике народне скупштине Војводине су 25. новембра донели одлуку да се директно припоје Краљевини Србији.

Нова држава рођена је у Палати Крсмановић на Теразијама у Београду, а Уједињење Србије са земљама независне државе Словенаца, Хрвата и Срба у јединствено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца прогласио је регент Александар I Карађорђевић, у име свог оца, краља Петра I Карађорђевића, 1. децембра 1918. године.

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца (КСХС), назив југословенске државе од 24. августа 1920. до 4. октобра 1929.

Октроисањем Закона о називу и подели Краљевине на управна подручја (1929) службени назив државе је постао Краљевина Југославија.

извор : National geographic Serbia 

фото Википедија

Loading