Проглашена ванредна ситуација у општини Петровац на Млави

IMG-20201116-WA0000
Facebook

Како је то саопштено на званичном сајту општине Петровац на Млави, Штаб за ванредне ситуације ове општине донео је, на седници која је данас одржана, Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на њеној територији због све лошије епидемиолошке ситуације. Медијима се овом приликом обратио председник општине Петровац и председник Савета за безбедност и Командант Штаба за ванредне ситуације Душко Нединић. Он је изнео да се ванредна ситуација уводи на захтев Штаба и да ће трајати од 17. новембра до 01. децембра а због све већег броја инфицираних, међу којима је и доста здравствених радника. Ситуацију додатно отежава чињеница да је грудно одељење петровачке болнице претворено у ковид одељење са опасношћу да, ако се ситуација даље буде погоршавала, цела болница постане ковид болница.  У  даљем саопштењу Нединић прецизира :

Када је реч о мерама које се уводе након проглашења ванредне ситуације, део њих је већ на снази и примењују се попут, обавезног ношења маски и поштовања физичке дистанце, дезинфекције јавних објеката, спровођења мера заштите у затвореним просторијама, односно обавезне маске и рукавице као и потпуна примена заштитних мера и поштовање протокола у вртићу и школама. Оно што је новина и што од уторка ступа на снагу је:

  1. Ограничење рада угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана као и продавница у периоду од 21.00 час до 06.00 часова наредног дана. Од овог ограничења изузете су апотеке, достава хране, бензинске пумпе и то само део који врши точење горива, као и привреда која ради трећу смену.

Затим,

  1. Забрана организовања свечаности, прослава и других забавних манифестација, као и уживо музике у угоститељским објектима.

Такође, забрањено је и окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере заштите.

Као препоруку Штаб предлаже да управници зграда организују дезинфекцију стамбених зграда, као и да се старијим особама и особама осетљивог здравственог стања дозволи рад од куће где за то има могућности.

Овом приликом напомињем, да ће од дана ступања на снагу ових мера, контроле бити изузетно ригорозне, а и прописане казне су врло ригорозне. Локална комунална инспекција ће у сарадњи са полицијом и републичком санитарном инспекцијом вршити готово свакодневне контроле примене ових мера.

извор https://www.petrovacnamlavi.rs

фото https://www.petrovacnamlavi.rs

Loading