Туристичка организација позива угоститеље да се пријаве у Централни информациони систем у области угоститељства и туризма

Screenshot_20201109-143426_Chrome_2
Facebook

Туристичка организација „Кучево“ упутила је позив свим угоститељима са територије наше општине да се пријаве у Централни информациони систем у области угоститељства и туризма еТуриста :

Поштовани угоститељи , подсећамо Вас да је од 1. октобра почео са радом Централни информациони систем у области угоститељства и туризма – еТуриста. 
Угоститељи који пружају услуге смештаја у некатегорисаним објектима типа кућа, апартман, соба, сеоско туристичко домаћинство, хостел, преноћиште, етно кућа, салаш, кампинг одмаралиште, колиба морају се евидентирати са личним документом код јединице локалне самоуправе на чијој територији се објекат налази.
Корисничко име и лозинку за пријаву на систем еТуриста лично преузимате од јединице локалне самоуправе.
Физичка лица која први пут желе да категоришу свој објекат врста кућа/апартман/соба/сеоско туристичко домаћинство у дужности су да се прво евидентирају код  ЈЛС. Након приступа систему  биће Вам доступна само опција за подношење захтева за категоризацију. Након обраде захтева, увиђајем на лицу места комисија формирана од стране ЈЛС провера испуњеност прописаних услова за одређивање категорије угоститељског објекта. Уколико се доносе позитивно решење, постајете угоститељ и надлежни орган је дужан да Вам омогући приступ осталим функционалностима система. 
еТуриста обједињује све податке о угоститељима и угоститељским објектима за смештај у Републици Србији и постаје једини извор података Републичког завода за статистику о туризму.  Представља обавезан и бесплатан систем који је доступан путем интернета без потребе за посебном инсталацијом на рачунару. 
Бенефити овог система су вишеструке и за угоститеље и за туристе, као и за државне институције и туристичке организације.  Систем електронске пријаве поједностављује пријаву и одјаву домаћих и страних туриста, подношење онлајн захтева за категоризацију, евиденцију уплаћених боравишних такси , смањује број административних процедура и олакшава пословање угоститељима,док туристима обезбеђује додатну безбедност, виши квалитет услуга, смештај у легалним угоститељским објектима,а локалној самоуправи и државним институцијама доноси унапређење статистичког праћења туристичког промета и анализу и увид у базу података о смештајним објектима и пружаоцима угоститељских услуга смештаја и чини ефикасним систем наплата пореза и боравишних такси (сузбијање сиве економије и унапређење конкурентности).
Позивају се угоститељи да у најкраћем могућем року испуне своју законску обавезу и да се евидентирају код ЈЛС.
За све додатне информације можете се обратити надлежнима у јединици локалне самоуправе као и запосленима у Туристичкој организацији Кучево, док се на сајту www.eturista.gov.rs налазе и видео корисничка упутства за коришћење система.

Loading