Одржана 4. редовна седница СО

DSCN0687
Facebook

Скупштина општине Кучево,уз примену свих предвиђених епидемиолошких мера, одржала је своју редовну 4. седницу у овом сазиву. На дневном реду било је укупно 12 тачака. Пре преласка на рад, одборницима се обратио председник општине др Иван Рајичић који их је упознао са активностима локалне самоуправе између две седнице а које нису обухваћене тачкама дневног реда. У свом обраћању др Рајичић је, између осталог рекао :

У периоду између две скупштине остварено је више значајних састанака и одрађено више ствари од којих су најзначајнији следећи:
– Посета општини Врњачка бања са циљем продубљивања односа између две општине које ће се завршити споразумом о братимљењу. Делегацију општине Кучеву коју су чинили, председник општине Др Иван Рајичић, заменик председника општине Ненад Микић и члан општинског већа задужен за туризам Милош Петровић дочекала је висока делегација општине Врњачка бања на челу са председником општине гдин-ом Бобаном Ђуровићем. Приступљено је изради меморандума са обе стране које ће верификовати скупштине обе општине након кога ће се потписати споразум.
–  У посети кабинету председника је била делегација компаније Каструм, на челу са власником и директором фирме гдин-ом Дејаном Рајићем, где је потписан меморандум о разумевање, чиме се компанија Каструм обавезала да отвори свој објекат трговинске намене на 700м, у коме ће запослити минимум 15 радник на неодређено време и узимати пољопривредне производе од добављача искључиво са територије општине Кучево, што ће у многоме оснажити локалну привреду и пољопривреду.
–  Након тога је делегација општине Кучево, на позив директора и компаније Каструм, као и председника општине Петровац на Млави гдин-а Душана Нединића, била у радној посети компанији Каструм и општини Петровац на Млави, где су презентовани модели пословања саме компаније, изгледи објекта и констатовано да постоји огромна потреба за јачањем односа измедју две суседне општине.
–  Фирма која се бави обрадом дрвета и производима од дрвета, Амбалажерка доо, која је у најозбиљнијим преговорима са опшитном у вези будућих улагања и запошљавања радника на територији наше општине је упутила писмо о намерама за куповину парцеле у подручију планиране индустријске зоне општине Републичкој дирекцији за имовину Републике Србије, те је општинско руководство заказало састанак са помоћницом директора дирекције, на коме су започети преговори о решавању овог проблема у најскоријем могућем периоду. Такодје се упореду решавају и проблеми са електричном енергијом у самом подручју планиране индустријске зоне са ЕПС-ом како би у будућем периоду сви заинтересовани послодавци и компаније имале адекватне услове за свој рад и упослили што више радника са територије наше општине.
– Завршено је асфалтирање путева до туристичких дестинација које је обезбедјено од стране Министарства привреде Републике Србије,а где се општина обавезала да исплати ПДВ на радове. Ребалансом будзета су обезбедјена потребна средства тако да пројекат ни у једној фази није био угрожен.
 – Истакнут је позитиван став шефа кабинета Министарства финансија о спроведеним мерима општинског руководства приликом доношења ребаланса будзета, а у циљу фискалнеконсолидације самог будзета чиме је фискални дефицитсмањен са пројектованих 11,1% на 6,8% чиме су успостављени услови за несметано функционисање саме општине.
–  Усвојен је правилник о личном пратиоцу чиме се деци са сметњама у развоју омогућује несметана интеграције у само друштво, чиме је започето системско решавање дугогодишњег проблема особа са посебним потребама на територији наше општине.
–  Дата је сагласност Завода за заштиту споменика Смедерво о почетку уредјења туристичке лолације Краку лу Јордан, чиме се стичу услови за почетак деловању у том правцу, како бисмо један од најинтересантнијих туристичких локалитета не само наше општине, већ и целог региона а и шире учинили доступним турстима из целе Србије, а и региона.
–  Формиран је координациони тим за израду Плана развоја општине Кучево у периоду 2021.-2027. Где су одредјене приоритетне области, а то су, привреда, туризам, пољопривреда, заштита животне средине и социјална заштита, где су одредјени носиоци тимова и заказан следећи састанак на коме ће се одретити тимови који ће наставити на раду овог изузетно значајног пројекта који представља кровни акт на основу кога ће се заснивати будући развој читаве општине Кучево.
–  Препознат је вишедеценијски проблем одношења и излагања смећа, те су представници општине Милош Петровић и Даријан Дрикић били у посети фирми у Лапову која се бави овом проблематиком, где су предочени даљи кораци у решавању овог изузетно значајног проблема наше општине.
– Настављено је са комуналним уредјењем града, расчићавањем дивљих депонија.
– Предузећа која послују у саставу локалне самоуправе раде изузетно предано, Центар за културу, Туристичка организација, дају свој максимум у привлачењу туриста, што је већ резултирало бројним туристичким турама, где су посетиоци наше општине одлазили изузетнозадовољни са обећањем да ће се унајскоријем временском периоду вратити у нашу општину.
– Започето је са посетама Месним заједницама, где је у директној комуникацији са самим мештанима започет рад на горућим проблемима самих Месних заједница и свих градјана који у њима живе и раде.
–  Ускоро се очекује расписивање јавне набавке за завршетак радова на реконструкцији Дома здравља, пројекта који финансира Канцеларија за јавна улагања Републике Србије, у вредности од 201 милион динара, чиме ће се наш Дом здравља сврстати у ред најлепших и најбоље уредјених дома здравља у читавој Србији.

У оквиру седнице, одборници су за   в.д. директора Центра за социјално за општину Кучево именовали Верољуба Петровића, усвојили измене Пословника о раду Скупштине општине, у Надзорни одбор Центра за социјално именовали Александра Илића из Кучајне, Тамару Милић из Кучева и Варадинку Илић из Каоне, сагласили се са давањем дела просторија у згради ђачке кухиње у Дубоки на коришћење Предшколској установи „Лане“, именовали првостепену (Драган Милорадовић, Зоран Вукојевић и Зоран Демић) и другостепену (Златан Забуковец, Лазар Станојевић и Душан Марковић) Изборне комисију за спровођење избора у месним заједницама, донели одлуку о формирању нове Комисије за планове ( др Иван Рајичић, Живорад Јовановић, Раденко Јовичић, Дејан Марановић, Зоран Вукојевић, Гордана Ковачевић, Мирослав Тацић, Мирјана Ћирић и Мирјана  Станковић Стојановић), допуна одлуке о раду доктора медицине за стручно утврђивање узрока и времена смрти ван здравствене установе (за насељена места: Кучево, Каона, Турија, Сена, Нересница, Шевица, Церемошња, Кучајна, Церовица и Буковска: др Новица Илић, др Светлана Коцић,др Дарко Благојевић, Др Славиша Лукић;за насељена места: Љешница, Мишљеновац, Мустапић, Раброво, Велика и Мала Бресница, Српце, Зеленик и Вуковић – др Марија Јовановић и др Милош Смоловић ; за насељена места Волуја, Раденка, Дубока, Бродица, Благојев Камен-др Далиборка Пандуровић и др Раде Зечевић ), уместо Александра Павловића у Надзорни одбора ЈКП именована је Слађана Лацковић Јовић и усвојен је Ценовник ЈКП.

Loading