Од данас препорука за ношење маски и на отвореном

757-1588080303_660x660r
Facebook

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 препоручио данас ношење маски и на отвореном простору.

Кисић Тепавчевић је након седнице овог штаба навела да ће од понедељка, 19. октобра, Штарк арена поново бити спремна за пријем пацијената оболелих од COVID-19.

Она је поновила да су опште превентивне мере, физичка дистанца и ношење маске основне мере које спасавају животе, додaјући да се пооштравају све досадашње мере у смислу контроле примене.

Иако је ограничење окупљања људи било до 30, било је примера да су организована славља, због чега се издаје забрана локалним самоуправама да дозвољавају такву врсту окупљања, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Она је нагласила да маске морамо да носимо сви, свуда, укључујући и отворене просторе, подвукавши још једном да је та мера обавезујућа и ступа на снагу одмах.

Такође, од данас сви услужни објекти морају да имају одговорно лице, чији је задатак стриктно спровођење превентивних мера, подвукла је Кисић Тепавчевић и додала да морамо да дамо све од себе и да спроводимо мере које нису ни скупе, ни тешке, јер можемо да успемо једино ако се заиста сви тако понашамо.

Према њеним речима, сада мора да се стави акценат на привремене болнице, с обзиром на то да се друге здравствене установе морају одржати и очувати за нон ковид пацијенте.

Она је, говорећи о угоститељским објектима, објаснила да њихово радно време остаје до 23 часа, али су прописане стриктне мере – обавезан је улазак са маском, коју је могуће скинути када се седи за столом, али уколико се иде у тоалет или напушта ресторан, маска поново треба да се носи.

Актуелна епидемијска ситуација у земљи показује да смо одговоран и савестан народ и да се већина грађана придржавала мера, оценила је Кисић Тепавчевић и апеловала на све који нису препознали значај мера да то учине јер ће тако заштитити себе, породицу и све нас.

Она је подсетила на то и да се налазимо у сезони респираторних инфекција, када се оне најлакше шире, што је случај и са коронавирусом.

Сведоци смо да број оболелих полако расте. Ситуација је код нас много повољнија него у свим земљама Европе, али то не треба да нас теши, јер вирус има велики потенцијал брзог ширења. На нама је да то зауставимо, закључила је Кисић Тепавчевић.

Loading