Данас се обележава Међународни дан старијих особа

IMG_3184
Facebook

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална Скупштина УН 14. децембра 1990, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.

Поводом Међународног дана старијих особа директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић поручила је да процес демографског старења и повећан број старијих особа увећава потребу да се одговори на специфичне изазове у поштовању њихових људских права, а чињеница је да ни на међународном ни на европском нивоу не постоји документ, односно конвенција, који се искључиво односи на старије особе. Међутим, како се демографска слика у свету мења и како старије особе постају већинско становништво, у фокус долазе бројни и разноврсни проблеми са којима се ова популација суочава.

Процес демографског старења присутан је и у Републици Србији, па је у укупној популацији становништва, све већи удео старијих особа и износи 17,40% од укупне популације, а од тог броја удео старијих од 80 година износи 5,1%, а старијих од 65 година 18%. Оно по чему Србија одступа је очекивана дужина живота за особе од 65 година и старије, која у Србији износи 16,9 година за жене и 14,3 за мушкарце, док је у ЕУ у просеку 21,3 за жене и 17,9 за мушкарце. Оваква слика намеће изазове за социјалну и здравствену заштиту, као и за пензиони систем.

Извор : Канцеларија за људска и мањинска права

комплетан прилог можете прочитати О В Д Е

Loading