29. СЕПТЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН СРЦА

srce-1080x675
Facebook

Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом :„Свим срцем за здраво срце”.Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.
Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).
Живимо у времену пандемије COVID-19 која је оптеретила здравствене системе, здравствене раднике иподигла ниво индивидуалне одговорности за сопствено здравље и здравље целокупног друштва. Токпандемије је још увек непредвидив, због чега је брига о стању нашег срца тренутно важнија негоикада. Зато ове године, 29. септембра, кампања поводом обележавања Светског дана срца истиче значај болести срца и крвних судова, које су водећи узрок смрти у свету. COVID-19 нарочито угрожава срчане болеснике и ставља их под двоструки ризик. С једне стране, срчани болесници су већ нарушеногздравља, а ако се инфицирају вирусом SARS-CоV-2, ризик да развију тежу клиничку слику COVID-19 је већи.
Људи који имају срчану слабост су много осетљивији на инфекцију COVID-19 и развој компликација. Срчана слабост је озбиљно здравствено стање, када ослабљени срчани мишић не снабдева тело довољном количином крви. Симптоми и знаци срчане слабости су: отежано дисање, умор и оток потколеница. Од
срчане слабости у свету болује 26 милиона људи. Срчана слабост је најчешћи узрок хоспитализација у свету.
Од пет срчаних болесника, један ће развити срчану слабост.

комплетан прилог можете прочитати О  В Д Е

Извор : Дом здравља Рума

Loading