Повратници из иностранства под посебним надзором

82886170_2588928454755989_6381892222953979904_n
Facebook

Грађани Србије који, почев од данас 18. септембра,  после 18 сати уђу у земљу, биће под посебним здравственим надзором. Они ће при преласку границе добити здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Први корак који би требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на Ковид-19 који је доступан на сајту e-zdravlje , речено је Танјугу у Влади Србије.

Попуњавање тог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у Covid амбуланту.

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту. То значи да не треба по аутоматизму сви који се враћају из иностранства да посећују Ковид амбуланте, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.

На тај начин се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у Ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID -19.

Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

За оне који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља становништва Србије.

Ризична и неодговорна понашања попут тих могу релативно брзо довести до поновног и још бржег ширења корона вируса међу становништвом. Влада Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења.

Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од корона вируса. Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора су од кључног значаја.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да поштују све епидемиолошке мере, без изузетка. Иако су грађани који су допутовали из иностранства под већим ризиком заразе, то не значи да остали који нису напуштали Србију не треба да се чувају и даље предузимају све мере заштите од корона вируса.

„Све до појаве вакцине, само гвозденом дисциплином можемо доћи до заједничког циља а то је коначна победа над корона вирусом и то ћемо сви заједно успети“, поручују из Владе Србије.

Извор: Танјуг,ToпПрес

Loading