Новости из наше библиотеке

DSC_3961
Facebook

Свака библиотека је организам који расте, развија се и прилагођава својим корисницима, друштвеним приликама и захтевима савременог доба“ , рекла је за наш портал директорка библиотеке Јована Дишић и наставила: „ Сврха библиотеке данас није више само да сакупља и чува књиге, већ и да унапређује њихово коришћење и ширење информација. Ово практично значи да је модерна библиотека дужна да прати захтеве својих корисника, али увек имајући у виду своју основну улогу – она је примарна установа у области културе и јавног образовања“.

Библиотека „Никола Сикимић Максим“ наставља са успешним испуњавањем овог свог сложеног задатка. По редовном Конкурсу за откуп публикација за библиотеке за 2020. годину, који расписује Министарство културе и информисања, испоручени су одабрани наслови из области књижевности (поезије и прозе), историје, филозофије, теологије… Навешћемо само неке од њих.

У библиотеци сада можете пронаћи „Економију за опште добро“ Жана Тирола (добитника Нобелове награде за економију 2014. године), затим „Математичке принципе природне филозофије“ Исака Њутна, а врло је значајна и књига „Дубровачки Срби: изгубљено наслеђе“ Бранислава Станковића и Александре Нинковић Ташић. Из области књижевности посебно издвајамо сабрана дела Радомира Константиновића.

Приликом одабира књига водило се рачуна о укусима савременог читаоца, па су међу пристигломбелетристиком позната и тражена имена, како из земље и региона (Владимир Пиштало, Мухарем Баздуљ, Миљенко Јерговић, Ивана Димић, Славиша Павловић, Горан Војновић, Бора Ћосић), тако и из целог света (Елена Феранте, Петер Хандке, Мишел Уелбек, Ирвинг Стоун, Тони Парсонс…)

Из допуне фонда дечјег одељења издвајамо сабрана дела Јовице Ђурђића, едицију „Ја волим класике“, прилагођену најмлађима, као и веома информативну сликовницу „Пчеле“ Пјотра Сохе. Ово су само неки од многих нових наслова.

Како би ова важна установа наставила да се развија у складу са потребама читалаца, на улазу у библиотеку је постављенакутија у коју посетиоци могу убацити своје предлоге, а отворени су и путеви електронске комуникације. Намера је да се, поред своје основне делатности, у наредном периоду библиотека посвети унапређивању односа са друштвеном заједницом у којој постоји, при чему ће потребе корисника бити у првом плану. Напослетку, библиотеке зато и постоје, да би се у њих долазило и у њима читало.“

 

Loading