Привредна комора Србије упутила позив привредницима да се укључе у програм „Моја прва плата“

PKS
Facebook

Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и електронску управу и Привредне коморе Србије спроводи програм Владе Републике Србије „Моја прва плата”.

Како то у свом прилогу наводи портал BOOM 93 oсновна сврха  Програма је подстицање запошљавања младих и решавање проблема недостатка кадрова у привреди.

Планира се да се у оквиру овог програма омогући да се 10.000 младих људи у Србији са стеченим средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, без радног искуства, оспособи за самосталан рад на конкретним пословима.

Програм се спроводи код послодаваца у приватном или јавном сектору који се пријаве на Јавни позив Националне службе за запошлјавање, објављен 17.08.2020. године на сајту НСЗ, у складу са Уредбом о Програму подстицања запошлјавања младих „Моја прва платаˮ (05 број 110-6321/2020-3 од 13.08.2020. године).

Позив је отворен за све привредне субјекте који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица ).

Послодавци који су заинтересовани за учешће у Програму пријављују се на сајту мојапрваплата.гов.рс и после уношења основних информација, објавлјују конкретне радне позиције (са описом послова на српском језику) на којима ће се корисници Програма оспособлјавати за самосталан рад. Оспособљавање ће се вршити по утврђеном програму који одобрава Национална служба за запошлјавање, уз ментора који врши надзор и пружа подршку. Обавеза послодаваца је да ментор или лице задужено за оспособљавање једном месечно Националној служби за запошљавању доставља извештај о реализованом оспособљавању.

Пријављивање послодаваца траје од 17. августа до 25. септембра 2020. године. Након што се кандидати пријаве за ове позиције, систем ће их сам спајати само са оним кандидатима који својим квалификацијама одговарају опису послова у оквиру отворених позиција. Послодавац који има до 5 запослених има право да у програм укључи једно незапослено лице, послодавац који има од 6 до 14 запослених има право да у програм укључи највише два незапослена, а послодавац који има 15 и више запослених има право да у програм укључи незапослене чији број не може бити већи од 20% укупног броја запослених.

За оглашене позиције и у складу са потребним условима које дефинишу послодавци, млади ће се пријављивати од 1. до 15. октобра 2020.

Средства за исплату накнада за кориснике током периода њиховог оспособлјавања за рад обезбеђује Министарство финансија. Корисницима са завршеним средњим образовањем обезбеђена је месечна новчана накнада у износу од 20.000,00 динара, а корисницима са завршеним високим образовањем накнада у износу од 24.000,00 динара. Средства ће бити исплаћивана директно корисницима, преко Националне службе за запошлјавање. Поред наведених износа, послодавци могу корисницима да исплате и додатна средства. Доприноси за случај повреде на раду и професионалне болести, такође ће бити уплаћени у складу са законом.

Оспособљавање за рад траје девет месеци.

Комплетан прилог можете прочитати О В Д Е

 

извор БУМ 93

Loading