У понедељак почиње реализација програма „Моја прва плата“

индекс
Facebook

У понедељак, 17. августа, почиње реализација програма Владе Србије „Моја прва плата“ а у Привредној комори Србије кажу да се припреме за његово спровођење приводе крају, те да се очекује велико интересовање и послодаваца и младих.

Влада Србије је издвојила више од две милијарде динара за програм који ће обухватити стручно оспособљавање 10.000 младих до 30 година у компанијама на конкретним радним местима, а који спроводи Национална служба за запошљавање, уз подршку Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и еУправу и ПКС.

Младима ће стручно оспособљавање у компанијама омогућити да стекну прво радно искуство на конкретним пословима, а у ПКС наводе да је основна идеја програма да се подстакне запошљавање младих, повећа могућност њихове запошљивости, као и да се реши проблем недостатак кадрова у привреди.

У оквиру програма деветомесечног оспобљавања у компанијама држава је младима обезбедила месечну накнаду у износу од 20.000 динара за оне који конкуришу са стеченим средњим образовањем, односно 24.000 динара месечно за младе са високим образовањем, а покриће и одређене трошкове за случај повреде на раду или професионалне болести.

Постоји могућност да и послодавци дају одређене накнаде младима, када препознају да су међу кадровима које су одабрали за стручно оспособљавање они који ће одговорити њиховим потребама.

Позив за пријаву послодаваца у оквиру програма објавиће НСЗ, а пријављивање ће бити преко сајта „Моја прва плата“ до 25. септембра, где ће уносити опис радних позиција, послова, радних задатака и остале услове које очекују да кандидат који је заинтересован да код њих обавља стручно оспособљавање испуни.

Млади, односно кандидати који желе да се оспособљавају у компанијама, могу да се пријаве од 1. до 15. октобра преко апликације коју креира Канцеларија за ИТ и еУправу у саранђи са ПКС, Националном службом за запошљавање, уз подршку Министарства финансија и Владе, док ће се од 1. новембра обављати повезивање кандидата и послодаваца који су огласилили радне позиције.

„Млади могу да се пријаве за неограничени број позиција, а што се тиче послодаваца, сви услови ће бити дефинисани јавним позивом Националне службе за запошљавање, такође и на сајту НСЗ биће оглашен позив и видљиви услови и у складу са тим условима и инструкцијама послодавци ће се пријављивати“, каже за Танјуг Мирјана Ковачевић из Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике ПКС.

Навела је да ће програм бити прилика за младе да стекну и своја прва радна искуства, те да програм „Моја прва плата“ нуди могућност послодавцима да пронађу кадрове за одређена занимања која су иначе тешко налазили, да подмладе свој тим и оспособе младе у складу са потребама њихових компанија.

„Услов јесте да млади буду без радног искуства. Ово ће бити прилика да уђу у реално радно окружење и да се у оквиру програма оспособљавају за самосталан рад на конкретним радним позицијама које ће огласити послодавци“, навела је Ковачевић.

Објаснила је да се програм односи на све гране делатности, независно од величине привредног субјекта, те да ће овај програм нарочито бити од користи и значаја за предузетнике, микро и мале привредне субјекте, јер ће им омогућити да релативно брзо и лако дођу до кадрова.

„Овај програм омогућава брзу селекцију кадрова баш захваљући апликацији која се креира у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу. Селекција кадрова је скупа активност, захтеван посао, што велике компаније обављају са лакоћом, али предузетницима, малим и микро привредним субјектима биће у том контексту јако велика подршка“, рекла је Ковачевић.

За младе ће то, додаје, бити прилика да стекну прва радна искуства, јер је то најчешће пирликом налажења првог посла један од захтева послодаваца.

По истеку деветомесечног оспособљавања, Ковачевић каже да ће вероватно неки од кандидата закључити уговоре о раду са компанијама у којима ће обављати стручно оспособљавање.

Објаснила је да реализација програма почиње када се закључе тројни уговори између компанија, НСЗ и младих, те да се очекује да у првој или другој недељи новембра крену прва оспособљавања младих у компанијама.

„Даље оспособљавање траје девет месеци. Наравно, све зависи од тога колико су се препознали послодавац и млада особа. Уколико нема неког задовољства сарадњом, уговор о сарадњи се може прекинути у сваком тренутку“, рекла је Ковачевић.

Напоменула је и да ће се преко НСЗ накнада директно исплаћивати младима на стручном оспособљавању које ће им пружити прве шансе да стекну радно искуство како би се што пре укључили у посао.

Иначе, стопа незапослености младих у Србији је 25,5 одсто, а закључно са априлом, на евиденцији НСЗ било је око 60.000 регистрованих незапослених младих до 30 година са завршеном средњом и високом школом.

Извор ТАНЈУГ, Топпрес

Loading