У Кучеву почиње 14. Турнеја Слободне зоне

Facebook

Филмски фестивал Слободна зона поново креће на своју Турнеју по градовима у Србији. Прва станица је Кучево. Центар за културу „Вељко Дугошевић“ ове године, од 10-12.јула 2020. ће део фестивалске атмосфере пренети и у Кучево. Шест филмова са 15. фестивалског програма, одржаног од 7. до 12. новембра 2019. у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, биће приказано и у Кучеву од 10. јула до 12. јула 2020.

Бесплатним пројекцијама 6 филмова публика ће моћи да ужива у најновијим остварењима у области играног и документарног филма и информише се у вези са темама које они обрађују.

Турнеја Слободне зоне у оквиру овогодишњег избора филмова доноси добитника награде на престижном Канском фестивалу (Лабел Еуропа Цинемас), играни филм Алис и градоначелник који приказује Алис, младу и паметну филозофкињу, која постаје асистенткиња градоначелника Лиона који пролази кроз професионалну егзистенцијалну кризу и највише личи на издувани политички балон у који лагано улази свеж ваздух и ватромет идеја.
Публика у Кучеву имаће прилику да погледа и исландски филм Округ о млекарки Инге која одлучује да започне “живот по својим правилима” и успротиви се корупцији и неправди у свом исландском градићу. Филм због изузетног квалитета подржан је од стране
На репертоару овогодишње турнеје је и документарни филм Избачени који је побудио велику пажњу публике током новембарског фестивала. Филм се бави глобалном кризом становања и разлогом зашто више не можемо да приуштимо живот у нашим градовима.

У оквиру Турнеје публика ће имати прилику да погледа и документарац Селфи. Филм је јединствена реконструкција догађаја који су довели до убиства 16-годишњег Давида Бифолка, кога је 2014. је убио карабињер у напуљској четврти Трајано. У покушају да истражи и разуме околности које су довеле до Давидове смрти редитељ Агостино Ференте проналази двојицу Давидових пријатеља Пјетра и Алесандра и моли их уз помоћ мобилних телефона у форми селфија испричају причу о њиховом пријатељству.

Турнеја доноси и игране филмове за млађу публику (14+) који пружају увид у стање друштва из перспективе младих. У оквиру Турнеје млађа публика, али и старија, моћи ће да погледа филмове Моје невероватно лето са Тес и Звезда од сто кила – филм који је од стране фестивалског средњошколског жирија изабран за најбољи филм у оквиру програмске линије 14+.

Loading