Шта мали матуранти могу очекивати од дигитализованог завршног испита који ће се одржати од 17-19. јуна

Facebook

Прошле недеље обављена је проба мале матуре, на којој су ученици имали прилику да се упознају са процесом, начином попуњавања тестова и другим неопходним детаљима за успешну реализацију завршног испита.

Након пробног завршног испита, спроведено је и тестирање новог процеса организације завршног испита. С обзиром на значај успешног и транспарентног полагања, као и оцењивања тестова, уведен је низ новина које је неопходно испробати ради неометаног функционисања током завршног испита који ће се спровести од 17. до 19. јуна 2020. године у термину од 9 до 11 часова.

Ове године је први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

Узимајући у обзир проблеме који су се претходних година дешавали услед ангажовања спољних штампарија, ове године је у складу са препоруком Заштитника грађана обезбеђен професионални штампач како би се процес припреме, штампања и паковања тестова обављао централизовано у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Шифровање самих тестова је такође унапређено и сваки тест садржи QР код који ће на самом тесту бити везан за појединачног ученика, што цео процес чини анонимним до краја прегледања. Раније је у процес мануелног шифровања и дешифровања тестова било укључено више од 5.000 шифраната, а дигитализацијом процеса то је избегнуто.

Дистрибуција се обавља у сарадњи са Поштама Србије, тестови се додатно пакују у њихове запечаћене кутије. Комплетан процес контролисаће и припадници полиције. Након што ученици ураде тестове, тестови се упаковани по истом запечаћеном принципу, возилима Поште враћају у Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

У Заводу је централизовано скенирање свих тестова и од тог тренутка је цео процес дигитализован. Ово је веома значајан искорак у односу на претходне године када су наставници тестове у папирној форми прегледали у школама, што је због више фактора доводило до евентуалних грешака које ће се дигитализацијом избећи.

Софтвер, који је направљен специјално за ову намену, питања затвореног типа прегледаће аутоматски, а питања отвореног типа слаће овлашћеним наставницима да прегледају путем рачунара.

Наставници неће знати чији тест прегледају, а свако отворено питање ће бити послато да га прегледају двој неставника како би се обезбедила непристрасност и избегле евентуалне грешке у прегледању. Оваквим поступком се постиже максимална транспарентност и објективност у прегледању тестова, а штеди се и време које наставници треба да утроше за прегледање.

Осим мање потребног времена за прегледање, за реализацију целог процеса је потребан и мањи број наставника с обзиром да се затворена питања прегледају аутоматски. До сада је у завршном испиту учествовало 7.800 наставника (2.600 наставника по тесту), а ове године ће тај број бити знатно мањи.

Након реализације пробног завршног испита приступа се припреми финализације комплетног новог система и свих његових процеса, укључујући серверске и мрежне предуслове, како би тестирање које ће се на нивоу целе земље спровести од 17. до 19. јуна прошло успешно и транспарентно.

Иначе, резултати теста из математике који је одржан у оквиру пробе мале матуре, објављени на сајту <https://probni.zios.mpn.gov.rs>, а сваки ученик може приступити том сајту и погледати тест уз идентификациони број и лозинку која се налази на идентификационом обрасцу за ученике.

Резултати сва три теста завршног испита биће објављени 23. јуна на сајту: <https://zios.mpn.gov.rs>.

За разлику од претходне године када су ученици и родитељи морали да иду у школу и траже тест на увид како би проценили да ли има основа за жалбу, сада ће то моћи да процене онлајн увидом у тестове.

Извор : Танјуг, ТопПрес

Loading