Одговорно према људима и природи -интервју председника општине Владимира Стојановића порталу „Траг“

103333262_988679464899284_2387124410592002048_n
Facebook

Владимир Стојановић, председник општине Кучево дао је интервју за портал Траг, који преносимо у целости :

Општина Кучево је једна од пет општина у Србији која није имала људе заражене Цовидом-19 док је трајало ванредно стање у Србији, рекао нам је на почетку разговора Владимир Стојановић, председник општине Кучево.

У Кучеву постоје два старачка дома, један је државни, а други је приватни и броји око 200 пензионера. Ми смо апсолутно, водили рачуна и били дан – ноћ на вези са установом Дом здравља и са Јавним комуналним предузећем. Хвала Богу, успели смо да очувамо здравље наших грађана. У свако село ишли смо са цистернама, сваку Месну заједницу смо дезинфиковали, тргове, улице, продавнице, апсолутно све. Такође су били дезинфиковани старачки домови и сва потребна помоћ је била пружена њима, како државном, тако и приватном дому. Била је то озбиљна брига и озбиљан тим људи. Ја бих се сада захвалио свима, јер ја то сам не бих могао да изнесем, али једном добром организацијом где смо се поделили и свако је имао своје задужење све је испало како треба.

Општина Кучево је за социјално угрожене категорије обезбедила пакете, као и више од 1.200 пакета за пензионере чије су пензије мање од 30 хиљада динара. Све су то наши волонтери обишли и ја сам им захвалан. Такође сам захвалан и нашим пензионерима и људима који су апсолутно били одговорни и који су у току пандемије поштовали све мере и одлуке које смо доносили, како на нивоу републике, тако и на нивоу општине, рекао је Стојановић,

Портал „Траг“: – Господине Стојановићу, када човек претражује на интернету и чита о општини Кучево, заиста се изненади каквим лепотама ова општина расплаже. Заправо, Вама свако може рећи како је Вама „лако“ са овако очуваном природом. Ви сте и 2016. године проглашени за изузетну туристичку дестинацију. Да ли је заиста лако бити председник општине и уопште развијати туризам овде?

Владимир Стојановић: – Видите, лепе су то речи овде је одувек била лепа природа, али наравно имате и ону другу страну где људи желе да се запосле и да раде. Потребна је овде и нека фабрика са новим радним местима, да се људи запосле и да раде. Да заокружимо ову лепу природу и са људима који ће да остану овде да живе и раде. С обзиром да је ово крај који је имао некада фабрике које су радиле и запошљавале скоро 2000 људи, 80’ – 90’ година. Нажалост, наш шумско – индустријски комбинат, који је приватизован, до дана данашњег ништа није урадио, али гледамо да поново покренемо производњу општине Кучево, коју овај крај заслужује. Са друге стране био је период када је наш комбинат креча, кварца и камена био једно време затворен, где је исто један велики број људи остао без посла. На сву срећу ми смо дошли до заједничког језика са људима из компаније „Хестил“ из Смедерева, која има огранак овде у Кучеву. Тренутно се ради изградња пећи и очекује да буде завршена до јесени. Вредност тих радова је око 20 – 22 милона долара, која је за нас као општину Кучево, изузетно велика цифра и свкако очекујемо да се ту људи поново запосле и раде. Такође, не бих да заобиђем ни пругу, која је била до пре две године пред гашењем, тако да смо и ту имали велике напоре, ишли на велики број састанака у Београду у „Железници Србије“, где смо се изборили да пруга буде реконструисана, да буде у функцији како за теретна возила тако и за путнички саобраћај који је некада овде радио.

Портал „Траг“: – Рекли сте да имате неку врсту развојног буџета, значи да Ви озбиљно радите пројекте и конкуришете код министарстава и самим тим озбиљно радите на инфраструктури општине Кучево, а то негде даје и ову ноту да ми можемо да додјемо и да видимо све ово лепо о чему говоримо.

Владимир Стојановић: – Наравно, трудимо се сваке године да нешто ново урадимо. Општина Кучево је веома велика по површини, простире се на 721 км2, тако да је веома тешко одржавати ту путну инфраструктуру. Ми имамо сарадњу са министарством привреде, у току ове године радимо на асфалтирању путних праваца у вредности од 500 милиона динара. Имамо добру сарадњу са Министарством државне управе и локалне самоуправе. Прошле године узели смо средства за реновирање основне школе у Раброву „Милутин Миланковић“. Радови су завршени, а вредност радова је била око девет милиона динара. Ове године смо потписали уговор са Министарством државне управе и локалне самоуправе за реновирање основне школе у Нересници, међутим ова ситуација, која се задесила са пандемијом и вирусом је мало умањила та средства, али ми не одустајемо од тога да школу реновирамо до краја ове године. Друга ствар је да ћемо се потрудити да урадимо и водоводне и канализационе мреже, што у овој години то и у наредним годинама.

Портал „Траг“: – Реците ми на основу искуства, шта највише обрадује мештане у општини Кучево и шта је то што им даје наду да ће млади остати овде?

Владимир Стојановић:Морам рећи да је заиста то путна инфраструктура која је јако битна ставка, не само за грађане да би остали, већ и да би привукли нове инвеститоре. Веома велике проблеме у путној инфраструктури, имали смо према нашим пећина Церемошњи и Равништарки, где је пут заиста био у јако лошем стању. Пут је последњи пут био асфалтиран око 1974/75. године и увек се сводило на то да се само крпе рупе. Прошле године успели смо да урадимо комплетан пут према пећини Равништарка, где нам је смештен и инфоцентар, ресторани, наше брвнаре где људи могу да дођу да се одморе у овој предивниој природи и да виде чари и лепоте Хомоља. Што се тиче туристичких агенција које су својим аутобусима довозили госте у наш крај имали су потешкоћа на путу, ми смо све то санирали тако да на том путу проблема висе нема. Од министарства туризма добили смо средства којима ћемо наш инфоцентар и наш комплекс подићи на један виши ниво, са новим смештајним капацитетом око 25-30 смештајних места изнад. Наш туризам напредује, можемо се похвалити Видиковцем, Археолошким налазиштем „Крак Лу Јордан“, реком Пек где људи долазе да испирају злато и имамо те тачке где људи могу доћи из свих крајева наше лепе земље да виде све ово о чему ми данас причамо.

Портал „Траг“: – Све ово о чему смо причали заокружује једна јако важна манифестација, а то су „Хомољски мотиви“, која траје преко пет деценија. У овом тренутку, као што смо и говорили, неће бити одржана у оном термину у ком се иначе одржава, али у датом периоду наставиће се традиција.

Владимир Стојановић:Тако је, манифестација је морала, због новонастале ситуације, да се одложи до даљњег. Манифестација је била одређена за крај маја, али због Цовида-19, који није погодио само нас већ цели свет, морали смо да одложимо све манифестације у овом периоду године.

Портал „Траг“: – Да ли је важно за живот села да свако село има своју манифестацију?

Владимир Стојановић: – Трудимо се, општина стално излази у сусрет свакој манифестацији. Село воли да се докаже, наравно свако село за себе и да пружи оно што је специфично. Хвала Богу, биће манифестација, гледаћемо да их све одржимо до краја године. На који начин још не знамо, али пратићемо упутства Владе Републике Србије. Одржаће се свакако, али по свему судећи у мањем обиму, јер људи живе за ове манифестације. Сви мештани у селима апсолутно дају све од себе како би те манифестације сваке године биле све успешније и успешније.

Портал „Траг“: – Прошле године овде је био избор за Мисс Србије, као једна од многобројних манифестација, хоћу рећи да се Кучево у Србији мапирало као заиста озбиљна туристичка дестинација.

Владимир Стојановић:Јесте, прошле године у склопу „Хомољских мотива“, први пут одржано је такмижење и за ‚‚Мисс Србије” које мало искаче из оквира изворног и народног стваралаштва, али рећићемо да смо се мало модернизовали. Имали смо само један услов, да Миссице обуку народну ношњу како би то на крају све лепо повезали. Похвалићемо и нашу Јовану Лупшић, која је добила титулу за најшармантњу девојку.

Портал „Траг“: – Нама само остаје да позовемо грађане Србије да дођу у Кучево и да уживају у овој лепоти као ми данас.

Владимир Стојановић: – Свакако, позивамо све грађане Србије да обиђу наше туристичке потенцијале, да уживају у нашим традиционалним јелима. Нека пробају наш сир, наш качамак, нашу ракију, хомољски мед… Треба пробати све, јер гарантујем да ће се сваке године враћати.

Оригинални прилог можете прочитати ОВДЕ

ИЗВОР ТРАГ

ФОТО ТРАГ

Loading