Од данас дозвољено окупљање до 1000 људи на отвореном

DSC07341
Facebook

У оквиру додатног попуштања мера донетих у циљу сузбијања Ковида 19 у Србији од данас је дозвољено окупљање до 1000 људи на отвореном.

Републички Кризни штаб је, на седници у среду, одлучио да се дозволи окупљање до 1.000 људи на отвореном простору, па ће и на спортским догађајима на отвореном бити дозвољено присуство публике уз дистанцу од једног метра.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је тада за Танјуг да је једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Она је јуче навела да, када је реч о спортским догађајима и публици, није бројчано одређено до 1.000 људи, већ да то пре свега зависи од простора где се на отвореном одвијају ти спортски догађаји.

„Препорука је да буде удаљеност минимум један метар између навијача. То би практично значило да је једно место слободно између навијача“, рекла је Кисић Тепавчевићева за РТС.

Када су у питању затворени простори, навела је да још постоји максимум дозвољених 100 људи, али и додала да је већина земаља сада повећала тај број.

„Ту зависи од квадратуре простора, јер не може да буде униформан број без обзира колика је величина те просторије и ту ће сигурно да се иде у попуштање свих мера“, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Такође, школе од  данас  1. јуна, до 31. августа, могу да реализују ђачке екскурзије и наставу у природи.

„Екскурзије ученика завршних разреда средње школе не могу бити организоване у иностранству, већ екскурзија мора бити на територији Србије. Током екскурзије је неопходно поштовање мера безбедности и заштите, у складу са препорукама надлежних органа и институција које су на снази у време реализације“, наводи се у допису Министарства просвете директорима основних и средњих школа.

Такође, школе у Србији могу да организују матурско вече за матуранте основних и средњих школа – и то за свршене основце у школи или у установама културе и спорта, а за „велике“ матуранте могуће је организовати и у ресторанима или хотелима, уколико постоји сагласност родитеља за то.

Од данас, 1. јуна, грађани Србије моћи ће да се тестирању на лични захтев и открију да ли имају антитела на корона вирус, а цена тог теста биће 1.200 динара.

Ова врста тестирања, позната и као „ЕЛИСА тестирање“, моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.

Извор ТОППРЕС, ТАНЈУГ

.

Loading