Писмо послато из Раброва пре 6 деценија нађено преко шпанског сајта!

25x
Facebook

Портал Новости.рс објавио је данас прилог о писму које је предратни  зидар Селимира Арсића из Раброва ( прадеда Драгана Ђорђевића -Руце) послао пре 60 година! Прилог преносимо у целости :

БРАЋА Владан и Драган Ђорђевић из Кучева нису ни слутили да ће писмо њиховог прадеде, предратног зидара Селимира Арсића из Раброва, да „васкрсне“ после 60 година и то код њима потпуно непознатог човека из Беле Цркве. За писмо су сазнали случајно, посредством „чудесних“ путева интернета, и то преко једног шпанског сајта који је Владан претраживао у потрази за фудбалским улазницама.


– Брат Владан сакупља старе улазнице за фудбалске утакмице ФК „Партизан“ – прича Драган. – Трагајући за њима, на једном шпанском сајту укуцао је одредницу „Раброво“ и појавила се слика писма. Кад је боље погледао, видео је да је пошиљалац Селимир М. Арсић из Раброва. А то је име, презиме и село нашег прадеде. На писму је био видљив и печат Раброва.

Писмо старо шест деценија њихов прадеда послао је на адресу: Секретаријат Савезног извршног већа, Управа за инвалидска и борачка питања, Београд. С обзиром на то да је писмо неотворено, није ни стигло где треба, већ је ко зна како залутало и стигло у руке садашњег власника.

– Ступили смо с њим у контакт и он је спреман да нам достави писмо, чим прође ванредно стање, јер је тренутно слање пошиљки обустављано – каже Драган.

Селимир је, како су нам испричали његови праунуци, био један од најбољих зидара у Доњем Звижду. У Другом светском рату је мобилисан, а током рата је био у заробљеништву у Аустрији. Иако је оболео због тешких услова у логору, где је, чак, јео и траву да би преживео, није добио ни пензију, ни ратну одштету.

– Очекујемо да у писму буде његова молба да му се призна право на борачку пензију, јер после заробљеништва није био способан да настави свој посао – каже Драган.

Селимир је умро 21. јула 1966. године, а право на пензију није стекао. Његовим праунуцима жао је што је он преминуо са осећајем да је заборављен од државе. Можда би било другачије да је његово писмо стигло на назначену адресу, али, нажалост, то се није десило. Сада Владан и Драган имају разлог више да прижељкују крај ванредног стања, како би разрешили мистерију прадединог „васкрслог“ писма.

ПОРОДИЦА

СЕЛИМИР Арсић и његова супруга Милојка имали су ћерку Ратиборку, коју су од миља звали Лата. Она је у браку са Жарком Ђорђевићем родила ћерку Јоргованку и сина Живадина, Владановог и Драгановог оца.

ИЗВОР : НОВОСТИ

ФОТО : приватна архва

Loading