Кучевачки стручњаци на отварању 20. Зимске школe пољопривреде

Facebook

У организацији Пољопривредне саветодавне службе у Пожаревцу отворена је 20. Зимске школа пољопривреде, која ће се одржати у периоду од 20.-24. фебруара. Отварању су присуствовали и представници Службе за пољопривреду општинске управе Кучево, дипл. инж. воћарства и виноградарства Катарина Делић и дипл. инж. заштите биља Милош Радовановић.

Циљ одржавање школе је едукација пољопривредника, праћење иновација у свим областима пољопривреде, начини за повећање производње, упознавање са разлозима за удруживање  и како доћи до  сигурног пласмана пољопривредних производа на тржиште.

Данашња предавања обухватала су излагања др Драгице Јанковић, која је је говорила о опасности ново интродукованог патогена – Азијске воћне мушице (Drosophila suzukii), који прети да озбиљно угрози воћарску производњу, мерама опажања и сузбијања, као и превентивним мерама којима се мора прибећи у циљу одбране од овог инсекта.

Говорило се и о правилној исхрани воћака у току године, у циљу добијања квалитетних плодова јабуке и крушке, као и других врста воћа. Ту тему је обрадио професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, проф. др Ненад Магазин.

За пољопривредне произвођаче који се баве или желе да се баве  производњом малине и високожбунасте боровнице, посебно интересантно било je предавање  др Александра Лепосавића, који је представљао Институт за воћарство у Чачку. Предавање је обухватало најзначајније информације о технологији производње ових воћних врста.

Служба за пољопривреду општинске управе Кучево позива све пољопривреднике наше општине, да, ако су у могућности присуствују предавањима у Зимској школи која ће се одржавати  сваког дана у просторијама ПССС у Пожаревцу, са почетком у 10. часова, закључно са петком, 24. фебруаром.

Сарадник на прилогу дипл.инж. Катарина Делић

Фото ПСССС

 

 

Loading