Fotograf Đoan Alvado u Srbiji na poziv Instituta Servantes i festivala Belgrade Photo Month

IM_62335_Web
Facebook

 

Fotograf Đoan Alvado (Altea, 1979) biće ovog decembra na rezidencijalnom umetničkom boravku u Srbiji. Dolazi na poziv Instituta Servantes i festivala Belgrade Photo Month u okviru projekta EUNIC Srbija “Artist in Residence”. Alvado će raditi na pripremi etnografskog projekta o prirodi i magijskom verovanju Vlaha u istočnoj Srbiji (Kučevo i Majdanpek).

Predviđeno je da se plod ovog rezidencijalnog boravka prikaže u narednom periodu u Beogradu.
Rođen 1979. u Altei (Alikante), Đoan Alvado živi u Barseloni od 2005. Njegove fotografije objavljuju se u časopisima poput Newsweek, The Washington Post, CNN, The New York Times, Bloomberg BusinessWeek, Polka Magazine, El País, Hurriyet, Descobrir Catalunya, 7K, Huffington Post, Voima, Le Poin, između ostalih. Deo njegovih radova izlagan je na različitim fotografskim izložbama i festivalima u Španiji, Americi, Kubi, Turskoj, Francuskoj, Sloveniji i Italiji. Od 2013. sarađuje sa grupom fotografa iz Turske NAR, a njegove radove koriste agencije AFP, Getty Images, Laif, Luz Foto. Projekat “Kubanski muslimani, tropska vera” dobio je 2016. godine nagradu za fotografiju Novi talenti Fnac, a odabran je i kao finalista programa DST na festivalu Encontros de Imagem (Braga, Portugal).
EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturu zemalja članica Evrospke unije.
Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji. EUNIC AiR projekat, započet je 2017. godine, i ima za cilj podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne susrete i razgovore umetnika različitih disciplina.

Loading