Данас је КРСТОВДАН – ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА

71093465_2082494642060174_6162620583281426432_n
Facebook

Српска православна црква данас обележава Воздвижење (уздизање) Часног Крста – Крстовдан, сећање на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос.
Часни Крст је пронашла царица Јелена, мајка цара Константина Великог, када је била на поклоњењу Христовом гробу у Јерусалиму.

Празник је обележен црвеним словом. За њега се у народу каже  „Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости“ – јер је обавезно постан, а многи верници овог дана једу само хлеб и грожђе.

Након што је преузео власт над целим Римским царством, цар Константин Велики желео је да обнови хришћанске светиње у Светој земљи.

Једна од највећих жеља Светог цара Константина и његове мајке, Свете царице Јелене, била је да пронађу Часни Крст на којем је био распет Исус Христос.
Царица Јелена је после много муке и труда успела да дозна где се налази Часни Крст и наредила је да се копа земља.
После извесног времена, копачи осетише диван мирис из земље, а недуго затим откопаше и три крста, таблицу на којој је писало „Исус Назарећанин, цар јудејски“ и клинове којима је био прикован за Крст.
Не могавши да разазнају на којем је тачно крсту био распет Христос, досете се да на мртваца, чија је погребна поворка пролазила, положе сва три крста.
Када је Часни Крст дотакао тело мртваца, он је васкрсао, а Крст је однесен на Голготу.
На вест да је Часни Христов Крст пронађен, окупило се мноштво народа – сви су желели да га виде, додирну и целивају.
Патријарх Макарије одлучио је да подигне Крст на једно узвишење
.

Празник је обележен црвеним словом и на тај дан се обавезно пости, а многи верници једу само хлеб и грожђе.
Јесењи Крстовдан се увек обележава 14. септембра по старом, односно 27. септембра по новом календару.
Иначе, на овај, јесењи Крстовдан се бере и свети босиљак. Ова биљка је у нашем народу позната као „Божја“ и веома је важна за наше обичаје. Кажу да се прво сади босиљак, па тек онда друге биљке и цвеће. Тако је било и јутрос на Божанственој литургији одржаној у храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву, када је освештан босиљак који је верни народ однео својим домовима.

Нека нас свеблаги Господ окрили Својом благодаћу и оснажи силом Часнога Крста да бисмо могли увек с радошћу узносити хвалу Њему са јединородним Сином Његовим и Свесветим и благим и животворним Духом вавек. АМИН.

 

Loading