Заштита воћака од дивљачи

images_agrosfera_agroteme_zast2
Facebook

Током зимског периода, услед недостатка хране, дивљач прелази на стабла воћака. Зечеви се хране кором, док срне могу оштетити младе једногодишње леторасте до основе. При том треба имати у виду да се знатно веће штете могу бити нанете на младим садницама.

Најбоља мера заштите јесте ограђивање воћњака плетеном жицом, што је уједно и најскупље решење. Новије решење, које се међу воћарима потврдило као адекватно, јесте ограђивање воћњака најлоном за пецање, који је  довољно јак да одбије срндаћа, а невидљив, па срндаћ није у могућности да одреди висину препреке. Поставља се у три различита нивоа, први у висини његових колена, други у висини бедара, и трећи у висини његовог врата или мало више.

 

Алтернативна решења у циљу заштите младих садница, могу бити обавијање стабала пластичним мрежицама, или тракама од натрон папира, које се, за разлику од пластичних мрежица морају скидати почетком пролећа како би се младари правилно развијали у делу који се био прекривен папиром.

Садња зачинског, ароматичног биља и растурање пасјег измета по ободу воћњака се такође показало као добро решење.

Премазивање стабала различитим хемијским препаратима такође може бити делотворно, најчешће су то једињења која у свом саставу садрже сумпорисано рибље уље. Ови препарати се користе у јесен, њихова трајност је од 50-80 дана, под условом да нема падавина. Једно од најчешће коришћених које је дало добре резултате јесте Кунилент Р-12.

 

Сарадник на прилогу : дипл.инж. пољопривреде Катарина Делић

 

Loading