Када и колико се повећање плата и пензија може очекивати?

novac
Facebook

Према порталу Prokupljeonline.com Влада РС је повећање плата и пензија  начелно договорила са Међународним монетарним фондом приликом њихове претходне посете у мају ове године. Повећање зарада које се исплаћују из буџета је могуће због  раста друштвеног бруто производа од 6%.

Повећање би требало очекивати до краја 2019. или најкасније до јануара наредне године. Није искључено да буде и веће од сада економски оправданог. Из министарства финансија кажу да ће у септембру бити прецизнијих назнака са коликом приходима буџет Србије располаже, те ће знати јаснија рачуница око повећања плата и пензија.

Подсетимо :почетком ове године запосени у јавном сектору добили су повећање плате од 7 до 12%. Највише, 12 одсто, припало је медицинским сестрама и стоматолошким техничарима, што је, у просеку, било повећање од око 4.000 динара, док су лекари и стоматолози добили повишицу од 10%.Запосленима у полицији, војсци, просвети и социјалној заштити припало је повећање од девет процената, а службеницима Пореске и Управе царина 8,5%.Осталим запосленима у јавном сектору држава је увећала зараде за седам одсто. Администрација и државна управа готово да су увек били у зачељу повишица. Већу плату за пет одсто од јануара ове године добили су и сви запослени у јавним предузећима.

Извор  : Prokupljeonline.com

Loading