Успешно презимљавање воћака је главни предуслов воћарске производње.
У зависности од припремљености воћака за период зимског мировања, може доћи до различитих ситуација. Најчешће се дешава да, услед непотпуног здрвењавања, дође до измрзавања родних гранчица као носиоца родности, што директно утиче на висину приноса у наредној години. У ситуацијама потпуне неприпремљености воћака, може доћи до измрзавања целокупне воћке.
Треба имати у виду да правилан избор положаја, отпорнијих врста, сорти и подлога на ниске зимске температуре, у односу на подрујче гајења, може бити једна од превентивних мера у заштити воћака од измрзавања. Међутим, у условима оштре зиме и јаких мразева, таква мера је занемарљива.
Када се говори о заштити воћака од зимских мразева, мисли се првенствено на благовремено извођење свих агро- и помотехничких мера у току вегетације претходне године. Под тим се подразумева редовна обрада земљишта, ђубрење, наводњавање, резидба, заштита од болести и штеточина, затварање механичких повреда и др. Све мере делују директно или индиректно на здравље и дуговечност воћака и морају се изводити на време, сходно ситуацији на терену.
Резидба је од посебног значаја, јер се правилним оптерећивањем воћке родом спречава њено изнуривање, и тиме обезбеђује, како боља припрема за зиму, тако и принос за наредну годину. Воћке код којих је правилно извршена заштита, биће јаче и отпорније на предстојеће мразеве, јер неће бити исцрпљене болестима. Адекватна исхрана као и тренутак њене примене, је такође од пресудног значаја за успевање воћака у току зиме.
Током јесени, воћка пролази кроз процес тзв. каљења, односно припреме уласка у период зимског мировања. У том периоду се не сме вршити наводњавање, као ни ђубрење, јер би се у том случају вегетација продужила, воћка би ушла неприпремљена у зиму и ризик од измрзавања би био знатно већи.
Превентивна мера кречења дебла и рамених грана воћака, која се изводи у јесен, након опадања лишћа, штити дебло од колебања температура, спречава стварање ледене покорице на деблу као и пуцање коре. Ова мера се заснива на особини беле боје да рефлектује сунчеву светлост, чиме се одбија загревање и одлаже кретање воћака у периодима колебања температуре.
Из свега наведеног произилази да само константна брига о воћњаку, током целе године, осигурава заштиту воћака од зимских мразева.
Сарадник на прилогу дипл.инг. воћарства Катарина Делић