Балканска међа у понедељак у Центру за културу

balkanska-medja
Facebook

Најгледанији филм последњих недеља у Русији и Заједници независних држава „Балканска међа“ приказаће се у понедељак 08. априла и у Великој сали Центра за културу. Биће две пројекције, прва у 18,00 а друга у 20,30 часова, цена улазнице је 250,00 динара.

Радња филма је о малом одреду од 200 руских војника који су убачени у специјалну операцију на Косову и Метохији усред војног сукоба 1999. године. Суочавајући се са албанским разбојницима и војницима НАТО-а, храбри падобранци покушавају да задрже стратешки важан аеродром Слатина и спасу српске заробљенике, који имају трагичну судбину. Рус Андреј Шалатов има и лични мотив, његова девојка Јасна заробљена је од стране Албанаца због шверца органа.

Povodom optužbi londonskog Tajmsa koji je ovaj film ocenio kao rusku propagandu, remetilački faktor za mir u regionu, te uradak koji bi možda trebalo cenzurisati oglasili su se filmski kritičari :

 “ Zamerka je zlonamerna, beslovesna, izrazito licemerna, a može da posluži i kao ilustracija upravo anglosaksonskog idioma ‘to give you a taste of your own medicine’ – („oseti na svojoj koži ono što drugima radiš“ aut. prev.). to za Danas kaže filmski kritičar Zoran Janković, komentarišući napade londonskog Tajmsa na film „Balkanska međa“.

извор Данас

Loading