Током Васкршњег поста сваке среде и петка служе се Литургије Пређеосвећених Дарова

DSC02206
Facebook

У току је Крстопоклона седмица Васкршњег поста ( налазимо се на његовој половини, данас је 24 дан Великог поста, који траје 7 недеља). У храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву ( као и сваке среде и петка од почетка поста) служена је Литургија  Пређеосвећених Дарова светог Григорија Двојеслова.

Литургију у кучевачком храму наизменично  служе старешина храма протојереј  хаџи Споменко Жарић, протонамесник Марко Митровић парох 2. Кучевске парохије, јереј Душан Степановић парох нереснички и презвитер Никола Солдатовић парох туријски – и на њу долазе и причешћују се  верници из свих ових парохија.

Литургија Пређеосвећених Дарова служи се само у дане Великог поста. Циљ њеног установљења састоји се у томе да се верни не лише могућности причешћа Телом и Крвљу Христовом у обичне дане Великог поста, када се по Типику потпуна Литургија не служи. Литургија Пређеосвећених Дарова води порекло из првих времена хришћанства, али може се претпоставити да је њену коначну редакцију у писменом виду дао свети Григорије Велики, папа Римски, звани Двојеслов, који је живео у шестом веку (папа од 590. до 604. године)и која по томе носи његово име.

Loading