Zadatak Braničevskog okruga i Ministarstva za državnu upravu -stvoriti što bolje uslove za funkcionisanje NSV

50820508_2010236939031497_7604130462449008640_n
Facebook

U kabinetu načelnika Braničevskog okruga Aleksandra Đokića, održan je sastanak   kome su, sem njega, prisustvovali državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, njegov savetnik Bogdan Lekić predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević i predsednik Izvršnog odbora NSV Radiša Dragojević.

Državni sekretar Ivan Bošnjak je ovom prilikom naglasio da je ministarstvo u  2018. godini uspešno izmenilo zakone koji se tiču nacionalnih manjina, nakon čega su sprovedeni izbori i izabrano je novo rukovodstvo. Bošnjak je još istakao da je ove godine akcenat na rešavanju pitanja obrazovanja, pre svega službene upotrebe jezika, odnosno u ovom slučaju govora, i rešavanju sve češće pojave da se pripadnici kako vlaške nacionalne manjine, tako i Srba iz istočne Srbije, pojavljuju kao potencijalni podnosioci zahteva za rumunsko državljanstvo. Ministarstvo je za ovu godinu pripremilo i odgovarajući budžet, koji je na poziciji Budžetskog fonda za nacionalne manjine uvećan za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 30 miliona dinara, kazao je još državni sekretar.

Načelnik Braničevskog okruga, Aleksandar Đokić, kaže da je zadatak Braničevskog okruga i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se stvore što bolji uslovi za funkcionisanje Nacionalnog saveta Vlaha.

Izvor > Rec naroda, eBranicevo, SAT TV

Loading