Филм о краљу Петру I биће приказан у четвртак 24. јануара

kralje_petar_prvi_film_29112018_foto_promo
Facebook

Филм о навољенијем српском краљу, кога је народ од милоште звао „Чика Пера“, приказаће се у Великој сали Центра за културу у четвртак, 24. јануара. Почетак пројекције заказан је за 19 часова а цена карте је 250 динара.

Опис филма:

Петар Карађорђевић, као млад протеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновић.
Никада није успео да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је потенцијални краљ, нити титулом која му по праву припада. Сплетом историјских околности, враћа се у домовину, уводи парламентарну демократију на двор и започиње обнову Србије. Али Србији се не дâ да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први светски рат. После две херојске битке на Церу и Колубари, влада доноси одлуку да је повлачење неминовно.
Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ смрзнутог Маринка проналази прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.
Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти али и српског васкрснућа! Пред смрт, Петар Први подиже споменик Макрени у њеном селу Словац.
На самртној постељи има једну жељу: да му назују пар чарапа које није успео да однесе Маринку.

Loading