Новица Јаношевић нови председник Националног савета Влаха

47043749_268321233884928_6123934850773680128_n
Facebook

У Петровцу на Млави одржана је Конститутивна седница   Националног савета Влаха, на којој су верификовани мандати новим члановима ( укупно 23, 22 са листе „Власи за Србију“ и 1 са листе Удружења „Гергина“). Након ње, одржана је и Изборна, на којој је и изабрано ново руководство. За председника НСВ изабран је Новица Јаношевић из Кучева, за заменика председника Далибор Орсовановић из Бора,  нови потпредседници постали су  Селена Ничић из Зајечара,  Неди Ђорђевић из Бољевца,  Драги Дамњановић из Жагубице и Ђорђе Радуцић из Неготина.

У свом инагурационом говору Јаношевић се захвалио свима који су узели учешће на претходним изборима за чланове Националног савета Влаха, поновио да Власи својом државом сматрају Србију и да другу немају – да је данашња Србија подигнута на темељима у  уткано много влашких живота . Потом је изнео смернице по којима ће НСВ деловати у наредном мандатном периоду.

У новом систему државне управе функција председника Савета националне мањине има изузетан значај, тако да је избор Јаношевића велико признање и за њега, али и за средину из које долази. Кучево по први пут у историји има  неког на овој  функцији.

Због неспојивости функција председника НСВ и председника општине  ( услед најновијих измена Закона о националним мањинама) Јаношевић више неће обављати функцију председника општине Кучево. Како незванично сазнајемо он ће преузети  другу важну дужност у локалној самоуправи.

Loading