Отворена изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“

DSC05883
Facebook

У холу Центра за културу отворена је вечерас ( уторак 30. октобар) изложба посвећена лику и делу једног од најзначајних научника српског порекла, Милутина Миланковића.Изложбу је званично отворио потпредседник Удружења „Милутин Миланковић“ Слободан Стојановић, а пре њега присутнима се обратила директорка Центра Јасмина Благојевић. Отварању су присуствовале многе личности из јавног, политичкиог и културног живота нашег града : председник општине Новица Јаношевић, помоћница председника општине Јасмина Ћамиловић,чланови Општинског већа Сања Вукојевић и Зоран Кузмановић,заменик начелника Општинске управе Зоран Велимировић, директорка Центра за културу Јасмина Благојевић, директорка Центра за социјални рад Слађана Марановић Николић, директорка О.Ш. „Слободан Јовић“ из Волује Душица Јаношевић, директор ЈКП „Кучево“ Горан Тодоровић, директор Туристичке организације Небојша Брсановић, директор Библиотеке Златан Забуковец и многи други.

,Документарна изложбена поставка о животу и делу знаменитог научника, академика и професора Универзитета у Београду Милутина Миланковића, организује се у циљу популаризације његове личности и дела.Тиме се, уз бројне друге активности, исправља заборавом и запостављањем нанесена му неправда.

Изложба са пратећим садржајем – пројекцијом документарно-играних филмова из продукције Удружења Милутин Миланковић, различите дужине трајања, намењена је пре свега школској популацији, али и најширој јавности. Садржи 35 експоната величине 100 х 70 цм, на којима се, хронолошки, на разумљив начин представља животни пут, генијалност, ерудиција и свестраност једног од најзначајнијих српскихнаучника.

Милутин Миланковић, који је своју каријеру провео у Србији, снагом свог талента, али надасве, упорним и систематским радом, исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству.Творац је најтачнијег календара, популаризатор науке и хроничар научних збивања свога времена, али је у свету најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба, чиме је трајно задужио светску цивилизацију.Данас, његово дело све више добија на вредности и актуелности, те постоји потреба за његовим комплекснијим проучавањем. Све је то, на одређени начин, представљено изложбом. Међутим, великан српске и светске науке заслужује много више.

 

Организатор изложбе је Удружење Милутин Миланковић, лауреат Светосавскенаграде и Признања “Капетан Миша Анастасијевић”. Изложба је једна од бројних активности, којима је, од свог формирања 2007. године, успело да знатно допринесе афирмацији лика и дела Милутина Миланковића, чиме је Миланковић по „други пут враћен у крило српског народа“.

 

 

 

Loading