Изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“- Центар за културу, уторак, 30. октобар

program-milutin-milanovic-740x380
Facebook

Документарна изложбена поставка о животу и делу знаменитог научника, академика и професора Универзитета у Београду Милутина Миланковића, организује се у циљу популаризације његове личности и дела.Тиме се, уз бројне друге активности, исправља заборавом и запостављањем нанесена му неправда.

Изложба са пратећим садржајем – пројекцијом документарно-играних филмова из продукције Удружења Милутин Миланковић, различите дужине трајања, намењена је пре свега школској популацији, али и најширој јавности. Садржи 35 експоната величине 100 х 70 цм, на којима се, хронолошки, на разумљив начин представља животни пут, генијалност, ерудиција и свестраност једног од најзначајнијих српскихнаучника.

Милутин Миланковић, који је своју каријеру провео у Србији, снагом свог талента, али надасве, упорним и систематским радом, исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству.Творац је најтачнијег календара, популаризатор науке и хроничар научних збивања свога времена, али је у свету најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба, чиме је трајно задужио светску цивилизацију.Данас, његово дело све више добија на вредности и актуелности, те постоји потреба за његовим комплекснијим проучавањем. Све је то, на одређени начин, представљено изложбом. Међутим, великан српске и светске науке заслужује много више.

Организатор изложбе је Удружење Милутин Миланковић, лауреат Светосавскенаграде и Признања „Капетан Миша Анастасијевић“. Изложба је једна од бројних активности, којима је, од свог формирања 2007. године, успело да знатно допринесе афирмацији лика и дела Милутина Миланковића, чиме је Миланковић по „други пут враћен у крило српског народа“.

 

 

 

Loading